Τορπίλη που εκτοξεύτηκε από βορειοκορεατικό υποβρύχιο ευθύνεται για τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου στις 26 Μαρτίου, που οδήγησε στο θάνατο 46 ναυτικών, σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνούς επιτροπής.
Έκθεση επιθεωρητών, μεταξύ των οποίων και ειδικοί από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Σουηδία, κατέληξαν ότι «δεν υπάρχει άλλη δυνατή εξήγηση» για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας, πέρα από τον τορπιλισμό της από βορειοκορεατικό υποβρύχιο.
Όπως είπαν, στα τμήματα της τορπίλης που εντοπίστηκαν στο βυθό της θάλασσσας υπήρχαν επιγραφές που υποδεικνύουν ότι προερχόταν από τη Β. Κορέα.
Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα λάβει σκληρά μέτρα εις βάρος της Βόρειας Κορέας, η οποία με τη σειρά της απάντησε ότι είναι έτοιμη για πόλεμο αν η Σεούλ επιβάλει κυρώσεις.
«Θα λάβουμε αυστηρά, προσήκοντα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, και μέσω της διεθνούς συνεργασίας, θα πρέπει να πείσουμε τη Βόρεια Κορέα να παραδεχθεί την πράξη της και να ξαναγίνει υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ στον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ, αναφέρει ανακοίνωση της προεδρίας.
«Ο στρατός και ο λαός μας θα αντιδράσουν ταχύτατα σε οποιαδήποτε “τιμωρία” και “αντίποινα” ή “κυρώσεις” που θα είναι εις βάρος των συμφερόντων μας με διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου», αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της Β. Κορέας σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας «κατασκευάσματα» τις κατηγορίες του νότου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε τα ευρήματα της επιτροπής «βαθιά ανησυχητικά». Τη βύθιση της κορβέτας καταδίκασαν ΗΠΑ, Ιαπωνία και Βρετανία. Από την πλευρά της η Κίνα χαρακτήρισε «ατυχές γεγονός» τη βύθιση, καλώντας και τη δύο πλευρές στην κορεατική χερσόνησο να δείξουν αυτοσυγκράτηση.