Τριετές πρόγραμμα λιτότητας θέτει σε εφαρμογή η Δανία. Στο πλαίσιο αυτό, θα μειώσει από τέσσερα σε δύο χρόνια τη διάρκεια παροχής επιδόματος ανεργίας.
Προβλέπεται ακόμη πάγωμα της βοήθειας που δίνεται σε τρίτες χώρες στα επίπεδα του 2010, επιβολή πλαφόν στα οικογενειακά επιδόματα, αναβολή του μέτρου μείωσης των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και μείωση κατά 5% των μισθών των υπουργών.
Πάντως, τα κοινωνικά επιδόματα (συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, υποτροφίες) δεν θα παγώσουν τελικά, όπως είχε αρχικά προταθεί.
Το πρόγραμμα της Δανίας έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα της χώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, αντί για το 5,5% όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, εξοικονομώντας συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο λιτότητας. Όμως το ακροδεξιό Κόμμα του Δανέζικου Λαού (PPD), η συμφωνία του οποίου ήταν απαραίτητη για να ψηφιστεί ο νόμος, ζήτησε αρκετές αλλαγές, μεταξύ αυτών και τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.
Ο ηγέτης του βασικού συνδικάτου της Δανίας LO Χάραλντ Μπέρστινγκ κατήγγειλε τις μεταρρυθμίσεις ως «κήρυξη πολέμου».
Ο Χένρικ Σας Λάρσεν, εκπρόσωπος Τύπου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος -το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Δανίας- δήλωσε: «Ο μέσος Δανός δεν νιώθει πολύ ασφάλεια στη δουλειά του. Αντίθετα προστατεύεται από ένα στέρεο σύστημα αποζημιώσεων και από μερικά ισχυρά συνδικάτα. Τώρα (η κυβέρνηση) έρχεται να το αλλάξει όπως ένας κλέφτης μέσα στη νύχτα».