Βουλή: Ανοίγει ο φάκελος των υποκλοπών

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010 18:04
UPD:18:08

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε πρώτη φάση έχουν κληθεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μαζί με τους δύο εμπειρογνώμονες που είχαν οριστεί, προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με την αξιολόγηση των στοιχείων των δύο φακέλων της ΕΥΠ και της Δικαιοσύνης, που δεν είχαν λάβει γνώση οι βουλευτές.

A- A A+

Το φάκελο των υποκλοπών ανοίγει την επόμενη Τρίτη η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε πρώτη φάση έχουν κληθεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μαζί με τους δύο εμπειρογνώμονες που είχαν οριστεί, προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με την αξιολόγηση των στοιχείων των δύο φακέλων της ΕΥΠ και της Δικαιοσύνης, που δεν είχαν λάβει γνώση οι βουλευτές.

Αντίθετος στην κλήση της ΑΔΑΕ είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος ζητά την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

«Πριν το Βατοπέδιο και τη Siemens και όλα τα άλλα, προηγείται η ίδια η Δημοκρατία. Είναι μείζον θέμα αν σήμερα στην Ελλάδα μπορούν να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα του καθενός και έρχεται δεύτερο για μένα ποιος κλέβει και ποιος δεν κλέβει», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα προτείνουμε να μετατραπεί η Επιτροπή μας σε Εξεταστική και να πάρει απόφαση η πλειοψηφία. Οφείλουμε ο καθένας να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να αναλάβει τις ευθύνες του», σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

Την ανάγκη να γίνει συγκροτημένα η συζήτηση για τις υποκλοπές, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, συμφωνώντας με τον κ. Παπαϊωάννου ότι άλλο η έκθεση την οποία είχε στείλει στην Επιτροπή η ΑΔΑΕ και άλλο το υλικό που έχουν σήμερα στα χέρια τους οι εμπειρογνώμονες.

Εξάλλου, στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Θεσμών ήταν το «πόθεν έσχες των πολιτικών», με τους βουλευτές να εστιάζουν στην εφαρμογή του νόμου και κυρίως στην αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον ο κ. Παπαϊώαννου, το «πόθεν έσχες»» των πολιτικών προσώπων πήρε τις διαστάσεις που πήρε, καθώς δεν υπήρξε, στο βαθμό που έπρεπε, ουσιαστικός έλεγχος, όπως για παράδειγμα με τις off shore εταιρίες και πρόσθεσε ότι έτσι όπως κινείται το χρήμα είναι δύσκολη υπόθεση.

Με τη σειρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης πρότεινε, μεταξύ άλλων, να περάσει ο έλεγχος του πόθεν έσχες από την επιτροπή υπό τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει με νόμο ανεξάρτητη και η επιλογή της δεν θα γίνεται με εντολή της κυβέρνησης.

Ξεχώρισαν, πάντως, οι παρεμβάσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη με αιχμή τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.

«Ήρθε η ώρα να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι. Δεν αρκεί το είναι,αλλά χρειάζεται και το φαίνεσθε. Αν δεν υπάρξει παραπομπή τι νόημα έχει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Γιατί όλοι λοιπόν πιθηκίζουμε;», διερωτήθηκε ο κ. Κακλαμάνης, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» κατά την προεκλογική περίοδο, γιατί έχει να κάνει, όπως είπε, με το πώς κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα.

«Δεν μπορώ να βλέπω βουλευτές οι οποίοι μετά από κάθε προεκλογική περίοδο μπορεί να έχουν και κάτι στην άκρη. Δεν είναι δυνατό 20-30 καθάρματα, διότι και ο ελληνικός λαός έχει ένα ποσοστό καθαρμάτων, να ασθάνομαι και να θεωρούμαι ότι είμαι συνάδελφος τους. Δεν το ανέχομαι αυτό», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Διατύπωσε δε επικρίσεις και για τον τρόπο συγκρότησης των Εξεταστικών Επιτροπών, επαναφέροντας την πρόταση του να γίνεται κλήρωση για τα μέλη τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή