Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει στην κρίση που προκλήθηκε από τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας, καλώντας τη Βόρεια Κορέα να βάλει τέλος στην «φιλοπόλεμη πολιτική» της.
Από τη Σεούλ, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία, η κ. Κλίντον πρόσθεσε ότι οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ ευθύνεται για τη βύθιση και ότι η κρίση απαιτεί «μια δυναμική, αλλά μετρημένη απάντηση», επισημαίνοντας όμως τη μακροπρόθεσμη πρόκληση που αποτελεί η αλλαγή πορείας της Βόρειας Κορέας.
Φτάνοντας σήμερα στη Σεούλ από το Πεκίνο, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον εξετάζει «και άλλες εναλλακτικές λύσεις για να αναλάβει η Βόρεια Κορέα και οι ηγέτες της τις ευθύνες τους».
Μετά από τη δημοσιοποίηση έκθεσης που κατέληγε ότι για τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου ευθύνεται βορειοκορεατική τορπίλη, ο Νότος ανακοίνωσε μέτρα εις βάρος του Βορά, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των εμπορικών δραστηριοτήτων και της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Χθες, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις σχέσεις με τη Σεούλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιου Μιουνγκ-Χουάν είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Αμερικανίδα ομόλογό του ότι οι δυο τους συμφωνούν πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη βύθιση. Μέχρι στιγμής η Πιονγκγιάνγκ αρνείται ότι ευθύνεται για το συμβάν.
«Ήταν μία απαράδεκτη πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα και η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη και το καθήκον να απαντήσει», δήλωσε η κ. Κλίντον.
Νωρίτερα σήμερα, η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι θα αποκλείσει τη μοναδική οδική σύνδεση που παραμένει ανοιχτή μέσω των αυστηρά φρουρούμενων συνόρων της με τη Νότια Κορέα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1821241 , εάν η Σεούλ αρχίσει εκπομπές προπαγάνδας, κάτι που θα οδηγήσει στον τερματισμό της μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και της λειτουργίας ενός κοινού βιομηχανικού πάρκου.