H ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ποια ήταν ακριβώς τα γεγονότα και ποιες οι επιπτώσεις τους, βρίσκονται ανάμεσα στα πρώτα θέματα των διεθνών ΜΜΕ.
«Ο μεγάλος αριθμός θανάτων στην ισραηλινή αναχαίτιση της νηοπομπής οδήγησε σε αναπόφευκτες διπλωματικές παρενέργειες για το Ισραήλ… Ίσως η πιο καταστροφική συνέπεια θα έχει γίνει στις διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Πέρα από τις δημόσιες αντεγκλήσεις, οι στρατιωτικοί επαγγελματίες παντού θα θέλουν να καταλάβουν πώς οι Ισραηλινοί κομάντος δεν κατάφεραν να αναλάβουν τον έλεγχο χωρίς την εκτεταμένη, κατά τα φαινόμενα, χρήση πραγματικών πυρών», σχολιάζει στη ιστοσελίδα του το BBC.
Το πλήγμα στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας απασχολεί δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNN. «Για χρόνια, η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ σε μία περιοχή όπου δεν έχει και πολλούς άλλους φίλους. Τώρα η σχέση απειλείται, προκαλώντας σημαντικό διπλωματικό πονοκέφαλο στις ΗΠΑ. Και οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», επισημαίνεται.
Ένας από τους δημοσιογράφους του αραβικού δικτύου Al Jazeera που βρισκόταν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, όπου σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, είπε ότι οι κομάντος άνοιξαν πυρ ακόμα και αφού οι επιβάτες είχαν υψώσει λευκή σημαία.
«Οι Ισραηλινοί επικοινωνιολόγοι έχουν αφηνιάσει, προσπαθώντας να κάνουν ό,τι μπορούν για να στρεβλώσουν το γεγονός, σαν να μην ήταν οι Ισραηλινοί κομάντος αυτοί που επιτέθηκαν αλλά σαν να προκλήθηκε η επίθεση από τους επιβαίνοντες», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικτύου.
«Η αιματηρή επιχείρηση του Ισραήλ περιπλέκει τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες και εισήγαγε μία ακόμα πηγή έντασης στην ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ», σχολιάζουν οι New York Times.
«Μετά από μήνες προσπαθειών να προσελκύσει προσοχή προς τη Γάζα, η επίθεση βοήθησε τη Χαμάς να εκτοξεύσει την πολιορκία της Γάζας στην κορυφή των διεθνών δελτίων ειδήσεων», γράφει ο Economist.
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αποτρέπει την λαθραία εισαγωγή όπλων στη Γάζα. Αλλα πολύ συχνά οι ενέργειές του είναι αντιπαραγωγικές», τονίζει κύριο άρθρο των Times. «Από την αρχή, η νηοπομπή πήγαινε γυρεύοντας… Ωστόσο, η κατάληψη των πλοίων, ο θάνατος τουλάχιστον δέκα ανθρώπων και η παγκόσμια καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ αποτελούν καταστροφή για την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου».
Για την τουρκική Hurriyet η ισραηλινή επιχείρηση θα είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Για την επίσης τουρκική Zaman, «οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες». Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι τουρκικές αρχές αρνούνται τις καταγγελίες των Ισραηλινών ότι υπήρχαν όπλα στο τουρκικό πλοίο, καθώς οι επιβάτες είχαν υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο.
O ισραηλινός Τύπος
«Η ομάδα των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού εστάλη για να επιτελέσει μια αποστολή που ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία...Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν έχουμε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, ούτε την κυβέρνηση, η οποία (σήμερα) στην πλειοψηφία της απαρτίζεται από άχρηστους και τιποτένιους, που χρειάζεται το Ισραήλ», γράφει η εφημερίδα Maariv.
«Παγίδα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yediot Aharonot. Ενας από τους συντάκτες του κύριου άρθρου ζητεί την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο κύριος υπεύθυνος της αποτυχίας της επιχείρησης.
Αλλος αρθρογράφος, ο Ναούμ Μπαρνεά, απαριθμεί όλα τα πολιτικά και στρατιωτικά σφάλματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και συμπεραίνει ότι από αυτή βγαίνει ενισχυμένος ο άξονας Τουρκία-Ιράν-Συρία-Χαμάς.
Η Jerusalem Post, αγγλόφωνη εφημερίδα της δεξιάς, κάνει λόγο για «φιάσκο» και αναρωτιέται «για ποιόν λόγο ο ισραηλινός στρατός υποτίμησε σε τέτοιο βαθμό την εχθρική στάση εκείνων που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει 'τρομοκράτες'», επισημαίνοντας ότι πολλοί από τους επιβαίνοντες στα πλοία δεν ήταν «ακτιβιστές της ειρήνης» σε ανθρωπιστική αποστολή
Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Haaretz κάνει λόγο για «φιάσκο στη μέση της θάλασσας», ενώ στην ανάλυση που υπογράφει ο Γιόσι Σαρίντ, πρώην βουλευτής της ισραηλινής αριστεράς, βάζει τον τίτλο «Επτά ηλίθιοι στο (ισραηλινό) συμβούλιο ασφαλείας».
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας φέρει τον τίτλο «Το τίμημα μιας εσφαλμένης πολιτικής» και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «όταν ένας τακτικός, καλά εξοπλισμένος και καλά εκπαιδευμένος στρατός μάχεται εναντίον ενός “στολίσκου ελευθερίας” πλοίων που μεταφέρουν πολίτες, τρόφιμα και φάρμακα, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο – και δεν έχει σημασία που ο στόχος της αποτροπής της νηοπομπής να πλησιάσει τη Γάζα επετεύχθη».
«Η μόνη πιθανότητα να πεισθούν οι Ισραηλινοί και οι φίλοι μας στον κόσμο ότι το Ισραήλ λυπάται για την σύγκρουση αυτήν και το αποτέλεσμά της είναι η δημιουργία μιας κρατικής επιτροπής έρευνας για να προσδιορίσει ποιός πρέπει να πληρώσει διότι αποφάσισε την εφαρμογή αυτής της επικίνδυνης πολιτικής», καταλήγει το δημοσίευμα.
O αραβικός Τύπος
Ο αραβικός Τύπος εκφράζει οργή για το περιστατικό, ζητώντας την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ το οποίο κατηγορεί ότι διέπραξε «έγκλημα πολέμου».
«Το Ισραήλ δολοφονεί το στολίσκο της ελευθερίας και ο κόσμος εξεγείρεται», είναι ο τίτλος της παναραβικής εφημερίδας αλ Χάγιατ, η οποία προσθέτει ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ "είναι εκείνη ενός δολοφόνου που διαφεύγει επί μακρόν κάθε τιμωρία, κάτι που του άνοιξε την όρεξη να σκοτώσει".
Οι αιγυπτιακές εφημερίδες αλ Ακμπαρ (κυβερνητική), αλ Ντόστουρ (ανεξάρτητη) και η αλ Ουάφντ (της αντιπολίτευσης) χαρακτηρίζουν στο σύνολό τους «σφαγή» την ισραηλινή επίθεση. «Το αίμα της ελευθερίας τρέχει στη Μεσόγειο», είναι ο τίτλος της ανεξάρτητης εφημερίδας αλ Μάσρι αλ Γιομ.
Στο Λίβανο, η εφημερίδα Αν Νάχαρ (προσκείμενη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον) φέρει τον τίτλο «Ο στολίσκος της ελευθερίας έπνιξε το Ισραήλ μέσα στο αίμα των Τούρκων». «Οι ήδη αποδυναμωμένες ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις έχουν φθάσει σε σημείο μη επιστροφής», προσθέτει η εφημερίδα.
«Η κυβέρνηση Ομπάμα δικαιολογεί το ισραηλινό έγκλημα, την αιματοβαμμένη ελευθερία» καταγγέλλει η Αλ Ακμπαρ (προσκείμενη στον υπό τη σιιτική Χεζμπολάχ συνασπισμό) εκτιμώντας ότι «η σφαγή τα χαράματα θα είναι καμπή στις σχέσεις μεταξύ 'Αγκυρας και Τελ Αβίβ».
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η εφημερίδα αλ Χαλίζ φέρει τον τίτλο «το Ισραήλ δολοφονεί την ελευθερία στην ανοικτή θάλασσα’ και καταγγέλλει «ένα έγκλημα πολέμου κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε μια συμμορία».
«Τρομοκρατία του εβραϊκού κράτους εναντίον του στολίσκου της ελευθερίας», είναι ο τίτλος της αλ-Μπαγιάν του Ντουμπάι. «Μέχρι πότε τα Ηνωμένα Έθνη θα δέχονται την παραβίαση των διεθνών κανόνων και θα κλείνουν τα μάτια μπροστά στα εγκλήματα πολέμου;» γράφει.
«Η ελευθερία δέχτηκε επίθεση», είναι ο τίτλος της Γκαλφ Νιους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ένας δημοσιογράφος της οποίας επέβαινε στη νηοπομπή. «Επί τουλάχιστον έξι δεκαετίες, το Ισραήλ διαπράττει σφαγές και δεν τιμωρείται. Είναι καιρός ο κόσμος να πει στην τρομοκρατική κυβέρνηση του Ισραήλ ότι φτάνει πια».
Στη Σαουδική Αραβία η 'Αραμπ Νιους φέρει τον τίτλο «Φονικό στην ανοικτή θάλασσα. Το Ισραήλ έδειξε ξανά την αληθινή μορφή του στον κόσμο, με τη φονική του πειρατεία στα διεθνή ύδατα».
«Ο κόσμος είναι συγκλονισμένος», γράφει η σαουδαραβική εφημερίδα αλ Ριάντ, ενώ η Οκάζ αναφέρει: «Αυτό που έκανε ο ισραηλινός στρατός στο στολίσκο της ελευθερίας αποδεικνύει για εκατομμυριοστή φορά ότι η οντότητα αυτή καθοδηγείται από μια οργάνωση εγκληματιών που δεν διστάζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».