Αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ υποχρεώθηκε να καταβάλει τράπεζα σε πελάτη της για την ηθική βλάβη που του προκάλεσαν υπάλληλοί της, έπειτα από απόφαση του Αρείου Πάγου.
Συγκεκριμένα, ο πελάτης, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό καταθέσεων και υπολόγισε ότι η Τράπεζα σε συγκεκριμένη ημερομηνία θα έβαζε στον λογαριασμό του, όπως όφειλε, τους νόμιμους τόκους. Προσθέτοντας λοιπόν τους τόκους που θα έβαζε η Τράπεζα και τα χρήματα που υπήρχαν ήδη μέσα στον λογαριασμό εξέδωσε επιταγή προς τρίτον.
Όταν όμως ο κάτοχος της επιταγής πήγε στην Τράπεζα να την εισπράξει, στο λογαριασμό του αξιωματικού δεν υπήρχε όλο το ποσό που αναγραφόταν στην επιταγή, καθώς η τραπεζοϋπάλληλος από αμέλεια δεν πέρασε στο λογαριασμό του τους τόκους.
Το αποτέλεσμα ήταν να σφραγιστεί η επιταγή ως ακάλυπτη και η Τράπεζα να ενημερώσει το τραπεζικό σύστημα πληροφοριών "Τειρεσίας" ότι η επιταγή σφραγίστηκε ως μερικώς ακάλυπτη, ενώ το όνομα του αξιωματικού γράφτηκε στους δυσμενείς καταλόγους αφερέγγυων οφειλετών. Παράλληλα, η Τράπεζα διαβίβασε την υπόθεση και στον αρμόδιο εισαγγελέα, αναγράφοντας λανθασμένη διεύθυνση διαμονής του αξιωματικού.
Η κλήση για να παραστεί στο δικαστήριο κοινοποιήθηκε στην λανθασμένη διεύθυνση και ο αξιωματικός καταδικάστηκε για την ακάλυπτη επιταγή ω αγνώστου διαμονής. Για την επιταγή αυτή απαλλάχθηκε στη συνέχεια κατόπιν δικαστικού αγώνα.
Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη η αντισυμβατική συμπεριφορά της Τράπεζας είχε ως συνέπεια ο αξιωματικός να υποστεί υλική ζημιά καθώς πλήρωσε δικηγόρο για να χειριστεί την υπόθεσή του και, ειδικά αυτήν με την ακάλυπτη επιταγή. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι υπέστη πλήγμα η προσωπικότητα, η τιμή και η υπόληψή του, ειδικά από την καταδίκη του για την ακάλυπτη επιταγή.
Μετά τη δικαίωση από τον ¶ρειο Πάγο η υπόθεση του πελάτη παραπέμφθηκε και πάλι στο Εφετείο Αθηνών καθώς προέκυψε ζήτημα παραγραφής τμήματος της αξίωσης του από την Τράπεζα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ