Την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για ύπαρξη πολλών και σημαντικών πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών με τις συνιστώσες.
«Με τις συνιστώσες είχαμε και έχουμε πολλές και σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, οι οποίες διαμορφώνουν καθημερινά πεδίο στρέβλωσης και παραμόρφωσης των πολιτικών χαρακτηριστικών του Συνασπισμού ως κόμματος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, του Συνασπισμού, ως κόμματος του αριστερού ευρωπαϊσμού, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού, της πολιτικής οικολογίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υποστηρίζω την απεμπλοκή από το ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, «γιατί η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να αγωνίζεται και να δίνει παράλληλα ζωντανές λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις ''ασφαλείς'' απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Αριστερά που στηρίζεται στην επιθετική σχέση ρήξης και μεταρρύθμισης και που διαμορφώνει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πολιτική του κόμματος από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα προβλήματα.
Δήλωσε δε ότι από το προηγούμενο συνέδριο μέχρι σήμερα δεν διαμορφώθηκε ποτέ ένα σαφές και σταθερό πολιτικό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και με αναφορά στο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων που θα το υλοποιήσουν.
Τόνισε ακόμη τη θέση της Ανανεωτική Πτέρυγας ότι «η δική μας Αριστερά δεν πρέπει να μένει αδιάφορη για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας και ότι δεν πρέπει να μη θέλει να επηρεάζει με τις θέσεις της την ασκούμενη πολιτική, κάποιοι έσπευσαν να μας αποδώσουν πρόθεση κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ».
Αναφερόμενος δε στην οικονομική κρίση επεσήμανε πως «πρέπει να αποτελεί αναμφιβόλως το κεντρικό θέμα των παρεμβάσεων της αριστεράς» και εκρίμησε ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί. Η έκβαση εξαρτάται και από τις ενέργειες, τους αγώνες, τις πρωτοβουλίες της Αριστεράς, τους συσχετισμούς δυνάμεων. Γι΄ αυτό έχει καθοριστική σημασία ποιοι, ποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα βάλουν τη σφραγίδα τους και θα διαχειριστούν την αντιμετώπιση της κρίσης».