Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σχ για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών

Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 22:15
A- A A+

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.) και άλλες διατάξεις.

Τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΚΑ και των άλλων εμπλεκόμενων στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Όπως εξήγησε, η ευθύνη για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ανήκει στους ΟΤΑ, είτε μεμονωμένα ή με τη μορφή Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)

Οι ΦοΔΣΑ είναι οι αρμόδιοι φορείς της πρωτοβάθμιας ΟΤΑ για την εξειδίκευση και υλοποίηση των στόχων και των δράσεων των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και, ειδικότερα, για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, καθώς και την παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Οι Περιφέρειες συντάσσουν τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), εντάσσουν έργα διαχείρισης απορριμμάτων για χρηματοδότηση στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), παρακολουθούν την υλοποίηση των έργων που προβλέπονται στον οικείο ΠΕΣΔΑ και είναι υπεύθυνες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ανάλογα με την κατηγορία του έργου.

Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε επίσης στην ενεργοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων, σημειώνοντας πως η ενεργοποίηση και βιώσιμη λειτουργία του ΕΟΕΔΣΑΠ μπορεί να μην είναι ρήξη αλλά είναι σημαντική και απαραίτητη πράξη για τη βιωσιμότητα και περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με την υπουργό, ζωτικής σημασίας είναι επίσης η απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση Πιστοποιητικών Εναλλακτικής Διαχείρισης, η αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να παρεμβαίνει σε τακτική βάση, η θέσπιση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και παρέχονται κίνητρα στους ΟΤΑ, ώστε να προωθούν την ανακύκλωση και να αποφεύγουν τη ρίψη απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

Προανήγγειλε δε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καλέσει τους παραγωγούς και κατόχους επικινδύνων αποβλήτων να καταθέσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις τους για χώρους διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων.

Διευκρίνισε ακόμη ότι αν εντός εξαμήνου δεν έχουν αρχίσει να υλοποιούνται βιώσιμες λύσεις, τότε το ΥΠΕΚΑ θα επιλέξει τέτοιους χώρους με βάση τη νομοθεσία περί αποβλήτων.

Η υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε εκτενώς και στα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος κοστολόγησης, με βάση τη συμπεριφορά του πολίτη ή της επιχείρησης και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το συνολικό εμβαδόν.

Όπως είπε, η κοστολόγηση των υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων, χρειάζεται να στηριχθεί στην αρχή «πληρώνω ανάλογα με τα απορρίμματα που παράγω», ώστε να υπάρχουν ισχυρά οικονομικά κίνητρα για τη μείωση των αποβλήτων. Πρόσθεσε ότι η χρέωση θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ποσότητα που απορρίπτεται.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή