Μέχρι και 40.000 βαρέλια την ημέρα υπολογίζεται ότι διέρρεαν στον Κόλπο του Μεξικού από την πετρελαιοπηγή της ΒΡ, διπλάσια δηλαδή ποσότητα από τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών, μεταξύ 20.000 και 40.000 βαρέλια πετρελαίου διαχέονταν στη θάλασσα πριν τις 3 Ιουνίου, όταν η ΒΡ τοποθέτησε με επιτυχία ένα σύστημα συλλογής του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κόψιμο ενός σωλήνα για την τοποθέτηση του συστήματος πιθανώς αύξησε τη ροή πετρελαίου, ωστόσο η ΒΡ ισχυρίζεται ότι έχει συλλέξει συνολικά 73.324 βαρέλια πετρελαίου.
Οι νέες εκτιμήσεις είναι σημαντικά υψηλότερες από τις προηγούμενες που έκαναν λόγο για διαρροή 12.000 με 19.000 βαρέλια την ημέρα.
Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΒΡ θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, εν μέσω ανησυχιών για το αν ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός θα έχει αρκετά μετρητά για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση καθαρισμού και τις αποζημιώσεις.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει τηλεφωνικά το ζήτημα με τον Βρετανό πρωθυπουργό μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή της ΒΡ Τόνι Χέιγουορντ, η βρετανική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους της.
Η διεύθυνση της εταιρείας είναι πιθανόν να αποφασίσει να μην καταβληθούν μερίσματα για το 2ο τρίμηνο ή να μετατεθεί χρονικά η πλήρης καταβολή με την πραγματοποίηση προσωρινής καταβολής. «Μελετούμε όλα τα ενδεχόμενα ως προς τα μερίσματα. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί», δήλωσε ο Χέιγουορντ.
Εκφράζοντας την οργή του για τη συμπεριφορά της BP, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η BP σχεδιάζει να καταβάλει «10,5 δισεκατομμύρια, επαναλαμβάνω 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την τήρηση από την BP των νομικών της υποχρεώσεων (απέναντι στους μετόχους της). Αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι έχουν ηθικές και νομικές υποχρεώσεις εδώ στον Κόλπο», προειδοποίησε.