Ν/σ για τη δικαστική προστασία στις δημόσιες συμβάσεις

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 14:49

Δύο νομοσχέδια που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων έδωσε στη δημοσιότητα προς δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

A- A A+

Δύο νομοσχέδια που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων έδωσε στη δημοσιότητα προς δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Συγκεκριμένα, με το πρώτο νομοσχέδιο επικυρώνεται κοινοτική οδηγία για «τη διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών» (οδηγία 2006/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Ειδικότερα, η ενσωμάτωση της οδηγίας αυτής στην ελληνική νομοθεσία αποβλέπει στην εναρμόνιση των διατάξεων των κρατών-μελών, ούτως ώστε να διατηρούνται για έξι μήνες δεδομένα που παράγονται ή τυγχάνουν επεξεργασίας από τους παρόχους διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων, με σκοπό τη διακρίβωση, διερεύνηση και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, όπως είναι τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα. Μετά την παρέλευση των έξι μηνών τα δεδομένα αυτά καταστρέφονται.

Ως εκ τούτου, η επεξεργασία των πληροφοριών, που προκύπτουν από τα δεδομένα αυτά επιτρέπεται μόνο εφόσον διαταχθεί η διενέργεια της ανακριτικής πράξης της άρσης του απορρήτου σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος, ενώ αντίθετα, δεν επιτρέπεται η προληπτική επεξεργασία των διατηρουμένων δεδομένων.

Για τους παραβάτες της εν λόγω οδηγίας προβλέπονται ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών και χρηματικές ποινές.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο, παρέχεται δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 207/66.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κατά το προσυμβατικό στάδιο εάν υποβληθούν προσφυγές ή ασφαλιστικά μέτρα κατά της αναθέτουσας αρχής, αμέσως παύει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης και πρέπει μέσα σε 10 με 15 μέρες να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Οι ενστάσεις και τα ασφαλιστικά μέτρα σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δεν θα εκδικάζονται πλέον από τα Πρωτοδικεία αλλά από τα τριμελή διοικητικά Εφετεία και εφόσον το αντικείμενο της σύμβασης είναι άνω των 15 εκατ. ευρώ, θα επιλαμβάνεται το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα επιλαμβάνεται αποκλειστικά και επί των συμβάσεων που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια, τους υδάτινους πόρους και τις συμβάσεις παραχώρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή