Την επιστροφή του κτηρίου του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προβλέπει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ανέφερε πως ήταν αναμενόμενη: «Δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλώς σήμερα πήρε γραπτή μορφή».
Ο κ. Μπαγίς σημείωσε ακόμη ότι «υπάρχει συμφωνία σε μία φόρμουλα, αποδεκτή από όλους, να γίνει, δηλαδή, το κτήριο περιβαλλοντολογικό ινστιτούτο. Θα πάρει τη μορφή ιδρύματος, όπου θα βρίσκονται ακαδημαϊκοί και ερευνητές που κάνουν μελέτες επί θεμάτων περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή, το κτήριο είναι σε κατάσταση κατάρρευσης. Πρέπει να γίνουν επιδιορθώσεις. Θα γίνει ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια στον κόσμο και η Τουρκία θα αποκτήσει ένα μεγάλο κέντρο στο θέμα του περιβάλλοντος, που είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα του κόσμου. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Πατριαρχείο, το οποίο αντιμετωπίζει θετικά το θέμα».
Σημειώνεται πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι στόχος του Πατριαρχείου, σε περίπτωση που αποκατασταθεί το κτήριο, είναι η δημιουργία περιβαλλοντικού κέντρου.
Η τουρκική πλευρά, πάντως, προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί στην ουσιαστικότερη πτυχή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που σχετίζεται με το καθεστώς του Πατριαρχείου.
Η απόφαση αναφέρει ότι εντός τριών μηνών η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει το κτήριο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η ¶γκυρα κατά τη διαδικασία στο Δικαστήριο είχε προτάξει το επιχείρημα ότι το Ορφανοτροφείο ανήκει στο ελληνορθόδοξο βακούφι του Ορφανοτροφείου και ως εκ τούτου ανήκει σε αυτό.
Ήδη το τουρκικό Συμβούλιο του Κράτους πριν από λίγο καιρό είχε εκδώσει σχετική απόφαση.
Το Δικαστήριο, όμως, δεν δέχθηκε το επιχείρημα αυτό και ζήτησε την επιστροφή του κτηρίου στο Πατριαρχείο.
Με τον τρόπο αυτό, πρώτον η ¶γκυρα θα έχει επισήμως ως συνομιλητή το Πατριαρχείο, αφού σε αυτό θα επιστραφεί ο τίτλος κυριότητας, δεύτερον, η απόφαση τεκμηριώνει το δικαίωμα του Πατριαρχείου να κατέχει και να διαχειρίζεται περιουσία, πράγμα που απορρίπτει μέχρι σήμερα η ¶γκυρα, με τη δικαιολογία ότι το Πατριαρχείο δεν είναι νομικό πρόσωπο.
Μαζί με τις αιτιάσεις της ¶γκυρας γύρω από το ζήτημα της Οικουμενικότητας, το ζήτημα του νομικού προσώπου είναι το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Φανάρι.
Η δήλωση του κ. Εγκεμέν Μπαγίς απέχει από το να δείξει τις διαθέσεις της ¶γκυρας.
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι «το ζήτημα εξετάζεται» και ότι ακόμη δεν υπάρχει διαμορφωμένη εικόνα για το αν η Τουρκία θα κάνει ένσταση στην απόφαση του ΕΔΑΔ.
Πρακτικά, πάντως, γεννάται σημαντικό ζήτημα ως προς το τι μπορεί να πράξει η ¶γκυρα, αφού θα πρέπει να επιστρέψει το κτήριο στο Πατριαρχείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ