Υπέρ του διαλόγου με την Κίνα τάχθηκε η Ταϊβάν, αλλά απέρριψε οποιαδήποτε προϋπόθεση θέτει το Πεκίνο για τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. «Πάγια θέση μας είναι η διεξαγωγή διαλόγου. Εφ' όσον δεν τίθενται προϋποθέσεις μπορούμε να συζητήσουμε για οτιδήποτε», δήλωσε ο Τσεν Μινγκ Τονγκ, εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Θεμάτων της Ενδοχώρας, το οποίο χαράσσει την πολιτική της Ταϊπέϊ έναντι του Πεκίνου.
Ο ηγέτης του ΚΚ Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν στο συνέδριο του κόμματος
Νωρίτερα ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν είχε δηλώσει στο συνέδριο του κόμματος ότι η Κίνα και η Ταϊβάν πρέπει να παραμερίσουν τις πολιτικές διαφορές τους και να αρχίσουν συνομιλίες, με βάση την αρχή της μίας Κίνας. «Καλούμε τους Κινέζους κομμουνιστές να αντιληφθούν το ταχύτερο δυνατό ότι η ύπαρξη της Δημοκρατίας της Κίνας είναι ένα γεγονός», δήλωσε ο Τσεν, χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία της Ταϊβάν.
«Ελπίζουμε ότι η νέα γενιά των ηγετών της ενδοχώρας (Κίνας) θα μπορέσει να χειρισθεί τις σχέσεις με πιο πρακτικό τρόπο», πρόσθεσε ο Τσεν. Επισήμανε όμως ότι με την απειλή χρήσης βίας από την πλευρά του Πεκίνου δεν μπορεί να επιλυθούν ιστορικά προβλήματα. «Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές μπορούν να καθήσουν κάτω και να συζητήσουν.
Η φόρμουλα «μία χώρα-δύο συστήματα» μπορεί να είναι ένα θέμα προς συζήτηση, αλλά δεν μπορούν να τίθενται προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή διμερών συνομιλιών», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Γου Σούϊ-Κουν.