Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξέτάσει κάθε πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες με τον ομόλογό του των Σκοπίων, ερωτηθείς σχετικά με την ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον κ. Γκρούεφσκι την ελληνική βούληση για λύση του προβλήματος και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει την αναζήτηση μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσφέρεται για κάθε χρήση», ενώ παραμένει πιστή στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Δρούτσας παραδέχθηκε πως «οι δημόσιες δηλώσεις της άλλης πλευράς δεν είναι ενθαρρυντικές», παρατηρώντας ωστόσο πως «για τον λόγο αυτό εξάλλου έχουν μεγάλη σημασία οι απευθείας επαφές».
Οπως εκτίμησε, οι απευθείας επαφές με την πλευρά των Σκοπίων, μόνον οφέλη μπορούν να προσφέρουν, τόσο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όσο και στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του ονόματος, για να συμπληρώσει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επιδιώκει «όποτε οι δύο ηγέτες βρίσκονται στον ίδιο χώρο, να αξιοποιούν την ευκαιρία για μια συνάντηση».
Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας, ο κ. Δρούτσας ανέφερε τα εξής: «Το μήνυμα της Ελλάδας προς τους πολίτες της χώρας σας είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη για μια λύση». «Η έκκλησή μου είναι να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με εποικοδομητικό πνεύμα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και να βρούμε μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Μόλις βρεθεί λύση μπορούμε αμέσως να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και διαβεβαίωσε ότι κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία για ένταξη στην Ε.Ε. τα Σκόπια θα βρουν στην Ελλάδα τον πιο πολύτιμο, τον πιο σημαντικό και ειλικρινή φίλο και υποστηρικτή.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του Ν. Γκρούεφσκι για τη συνάντηση, αναφέρεται ότι οι δύο πρωθυπουργοί αντήλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για αρκετά ζητήματα κοινού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
«Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν -μεταξύ άλλων- για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής, καθώς και για αρκετά ζητήματα διμερούς χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων και για το ζήτημα της ονομασίας, για το οποίο εξέφρασαν την απαρέγκλιτη υποστήριξή τους στην διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:
«Στη συνάντηση εκφράσθηκε η βούληση και η ετομότητα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης η οποία δεν θα είναι επιζήμια για καμία από τις δύο πλευρές».