Προκλήσεις και ευκαιρίες για τη βελγική προεδρία

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2010 11:24
UPD:11:49

A- A A+

Το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει σήμερα το Βέλγιο στο πλαίσιο του θεσμού της εξάμηνης κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ. Την ίδια ώρα, όμως, η χώρα βιώνει πολιτική αστάθεια, καθώς η πολιτική της ηγεσία βρίσκεται σε διεξοδικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις ατελέσφορες εκλογές της 13ης Ιουνίου.

Υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο εσωτερικό της χώρας, θα είναι δύσκολο για το Βέλγιο να έχει φιλοδοξίες, σημειώνει η βελγική εφημερίδα Le Soir, η οποία θεωρεί ότι η βελγική προεδρία θα έχει να κάνει περισσότερο με «την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων» και εκτιμά ότι «δεν θα στοχεύσει ψηλά».

Στην ουσία, επισημαίνει η εφημερίδα, η πρώτη προτεραιότητα του Βελγίου σε πολιτικό επίπεδο «θα έγκειται στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βαν Ρόμπεϊ, και της ύπατης εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής Κάθριν ¶στον, προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες που τους δίνει το αξίωμά τους», σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Όπως τονίζει, ωστόσο, η βελγική εφημερίδα, το έργο αυτό εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, καθώς οι επικεφαλής της διακυβέρνησης (συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) έχουν την τάση να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα με την ανοχή της Κομισιόν. «Στο παρελθόν, το Βέλγιο έχει τηρήσει πιστά τη συνήθειά του να αποφεύγει τη “διακυβερνητική” προσέγγιση υπερασπιζόμενη τη “μέθοδο της ΕΕ”», τονίζει η Le Soir. Το Βέλγιο, όμως, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να υποστηρίξει ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό έργο. «Από την επαγρύπνηση θα κριθεί η ικανότητα του Βελγίου» στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγει η εφημερίδα.

«Υπό κανονικές συνθήκες το ερώτημα θα ήταν ποιές είναι οι προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας. Στο πολιτικά και εθνικά διχασμένο Βέλγιο όμως τα πράγματα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα», σημειώνει στη διαδικτυακή του τοποθεσία η γερμανική Deutsche Welle. Μετά τις πρόσφατες εκλογές δεν έχει συσταθεί ακόμη κυβέρνηση και γι΄ αυτό είναι εύλογο το ερώτημα, εάν το Βέλγιο είναι όντως σε θέση να αναλάβει την προεδρία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός έπειτα από συνάντηση που είχε με τον ντε Βέβερ: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το Βέλγιο, το οποίο βρισκόταν πάντοτε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, θα παραμείνει εκεί», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Δεκέμβριο, όταν οι πολίτες θα κάνουν τον απολογισμό της βελγικής προεδρίας, οι σημερινοί πρωταγωνιστές της κυβέρνησης, όπως οι κκ. Βανάκερε και Λετέρμ, θα έχουν πιθανότατα άλλες αρμοδιότητες», καταλήγει η DW.

Η προεδρία του Βελγίου θα κριθεί, επίσης, από το πώς χειρίζεται τις σημαντικές υποθέσεις που έγκεινται στην αρμοδιότητά του, υπογραμμίζει η φλαμανδική εφημερίδα De Standaard εν όψει της συνόδου στις 4-5 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ και της Ασίας, η οποία συνιστά «μοναδική ευκαιρία να βρεθεί το Βέλγιο στο επίκεντρο» της διεθνούς σκηνής.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία της ΕΕ, το Βέλγιο θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση της «χρηματοοικονομικής σταθερότητας» που είναι απαραίτητη για την έξοδο από την κρίση. Επιπλέον, σύμφωνα με την De Standaard, το Βέλγιο θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία του συνεδρίου για το κλίμα, που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο στο Κανκούν, προκειμένου να αναστρέψει την εντύπωση της νωθρής εμφάνισης της ΕΕ στην Κοπεγχάγη την προηγούμενη χρονιά και να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα της Στοκχόλμης για τη δημιουργία «ενός ευρωπαϊκού τόπου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV