Αλ. Τσίπρας: Η ενότητα των αγώνων στην Ευρώπη, απάντηση στην κρίση

Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010 12:36
A- A A+

«Τα θύματα της ανάπτυξης καλούνται σήμερα να γίνουν τα θύματα της κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ, στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του 6ου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Φόρουμ και στο πλαίσιο σεμιναρίου με θέμα «Ποια πολιτική απάντηση στην κρίση;» σημείωσε πως «η στρατηγική που ακολουθείτο εν ονόματι της ανάπτυξης, δηλαδή η μείωση των εισοδημάτων, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, επανέρχεται σήμερα, ακόμα πιο επιθετικά, ως στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Η απάντηση του κ. Τσίπρα στο κεντρικό ερώτημα του σεμιναρίου, για αν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος, μεταξύ άλλων, ήταν «κατηγορηματικά ναι». Ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το αίτημα για δυνατότητα δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1% ακριβώς «όπως έγινε και με τις εμπορικές τράπεζες, που δανείστηκαν με αυτό το επιτόκιο και στη συνέχεια δάνεισαν το ελληνικό με 5% και παραπάνω».

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ του δημόσιου ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με πρώτο βήμα τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα συγκροτημένου από τράπεζες στις οποίες το ελληνικό δημόσιο είναι βασικός μέτοχος.

Ανέφερε ακόμη πως υπάρχει μια σειρά από προτάσεις που αφορούν το πάγωμα των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών, την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, την έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, τη λήψη θεσμικών μέτρων, που θα αποτρέπουν τα κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παιχνίδια, την υψηλότερη φορολογία του κεφαλαίου, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, «κάτι που ούτως η άλλως αναμένεται να συμβεί, αφού όμως έχει προωθηθεί προηγουμένως η ολοκληρωτική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η πολιτική απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα των αγώνων των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη» και πρόσθεσε πως «η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική. Ο ελληνικός λαός, όμως, πρέπει να σταθεί στο ύψος του, για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, να αποκρούσει την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης και να δώσει πολιτική διέξοδο. [...]. Η Ελλάδα χρησιμοποιείται σήμερα σαν εργαστήριο για την προώθηση αυτής της πολιτικής και σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή