Το 2003 κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά του AIDS

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2002 17:39
A- A A+

Την επόμενη χρονιά προγραμματιζεται να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές ενός νέου εμβολίου -που βασίζεται στο DNA- κατά του AIDS, ανακοινώθηκε από τη φαρμακοβιομηχανία Powerject.

Ο πρόεδρος της εταιρείας τόνισε πως από τις πρώτες έρευνες σε πιθήκους φάνηκε ότι τα μολυσμένα με τον ιό HIV ζώα αντέδρασαν θετικά στο εμβόλιο -το οποίο παρασκευάζεται σε συνεργασία με την εταιρεία GlaxoSmithKline- και το ιογενές φορτίο στο αίμα τους διατηρήθηκε σε χαμηλό επίπεδο.

Αντίθετα με τα άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούν μια εξασθενημένη μορφή του ιού για να διεγείρουν το ανοσοποιητικο σύστημα, τα εμβόλια με βάση το DNA χρησιμοποιούν μια μικρή ποσότητα DNA, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές για ασφαλέστερα εμβόλια που θα θεραπεύουν, αλλά και θα προλαμβάνουν τις ασθένειες.

«Χορηγούμε DNA στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος. Αυτά τα κύτταρα δρουν σαν μικρά εργοστάσια που μετατρέπουν το DNA σε πρωτεϊνες, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ανοσοποιητικές αντιδράσεις», επισήμανε ο κ. Ντράισον.

Η εταιρεία, που έχει ξοδέψει 13 εκατομμύρια στερλίνες τους τελευταίους μήνες σε έρευνες για τα εμβόλια αυτά, σκοπεύει μέσα στο 2003 να αρχίσει τη δεύτερη φάση των δοκιμών σε εμβόλια DNA για τη γρίπη, τον έρπη και τον καρκίνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή