Ο Καετάνο Βελόζο, ιστορική μορφή της «τροπικάλια», της μουσικής που ξεπήδησε τη δεκαετία του 1960 στη Βραζιλία, έρχεται στην Αθήνα, καλεσμένος του Φεστιβάλ Αθηνών, για μία μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 12 Ιουλίου.
Ο Βραζιλιάνος «Ντίλαν», όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν, κατάφερε στα 30 χρόνια της διεθνούς καριέρας του να κάνει γνωστή τη μουσική της πατρίδας του. Τολμηρός στους μουσικούς συνδυασμούς, συνηθίζει να αναμειγνύει την ποπ και τη ροκ με την παραδοσιακή σάμπα και μπόσα νόβα, τα φάδος και τα μπλουζ με τους ψυχεδελικούς και πειραματικούς ήχους. Αυτή τη φορά, με έντονες ροκ επιρροές, επιστρέφει στην Αθήνα, για να παρουσιάσει το καινούργιο του άλμπουμ «Zii e Zie».
Πρόκειται για έναν από τους λίγους βραζιλιάνους καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα που αποτελεί ταυτόχρονα κι έναν από τους μύθους της Λατινικής Αμερικής. Γεννήθηκε το 1942 στη Μπαΐα και ως φοιτητής πια, στο Ρίο ντε Τζανέιρο γίνεται μέλος μιας ομάδας καλλιτεχνών και ιδρύει το «τροπικαλίσμο» στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Το «τροπικαλίσμο» είναι ένα καλλιτεχνικό, αισθητικό και πολιτικό κίνημα που περιλαμβάνει θέατρο, ποίηση και μουσική. Η λέξη «τροπικάλια» αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο μουσικό στιλ που συνδυάζει μπόσα νόβα, ροκ, πορτογαλικά φάδο και παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική.
Πρόκειται για έναν από τους λίγους βραζιλιάνους καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα που αποτελεί ταυτόχρονα κι έναν από τους μύθους της Λατινικής Αμερικής. Φωτογραφία D.R.
Το άλμπουμ του Βελόζο «Collaboration album Tropicália: ou Panis et Circenses» αποτελεί το μουσικό μανιφέστο που δημιούργησε μαζί με τον μουσικό και πρώην υπουργό πολιτισμού της Βραζιλίας, Ζιλμπέρτο Ζιλ.
Ο Βελόζο κέρδισε τη φήμη του βραζιλιάνου Ντίλαν, όχι μόνο για τη μουσική του, αλλά και για την τόλμη του να πειραματιστεί με την παράδοση που πολλοί θεωρούν ιερή. Αμφισβητεί κανόνες και αξίες μέσα από μια μουσική που ενώνει τους Μπιτλς και τον Τζίμι Χέντριξ με τη βραζιλιάνικη κουλτούρα.
Ο Βελόζο συλλαμβάνεται το 1969 από το στρατιωτικό καθεστώς της εποχής, γιατί η μουσική και η πολιτική του δράση θεωρήθηκαν απειλή για τη χώρα και μαζί με τον Ζιλμπέρτο Ζιλ εξορίζονται για δύο χρόνια στο Λονδίνο.
Μετά την επιστροφή του το 1972, ο Βελόζο συνεχίζει τη μουσική του πορεία και τις δεκαετίες ΅80 και ΅90 επεκτείνει τη φήμη του κι έξω από τα σύνορα της Βραζιλίας, κερδίζοντας συνολικά πέντε βραβεία Λάτιν Γκράμι.
Πληροφορίες: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 9.00 μ.μ., εισιτήρια 15, 20, 30, 40, 50 ευρώ.