Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή είχε το μεσημέρι στη Ρηγίλλης ο πρώην προεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαπραγματευτής για την ενταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου.
Ο κ. Βασιλείου δήλωσε πως βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δίνοντας το στίγμα της κυπριακής πλευράς επί του σχεδίου Αναν, αν και, όπως είπε, δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που θα οριστικοποιηθούν τη Δευτέρα, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι το σχέδιο αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, αλλά σημείωσε πως λόγω της εμπειρίας που υπάρχει με την αρνητική στάση που κρατούσε πάντα ο κ. Ντενκτάς στο παρελθον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν και αν τελικώς ο τουρκοκύπριος ηγέτης θα δεχθεί το σχέδιο για βάση διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Βασιλείου είπε ότι στην περίπτωση που ο Ντενκτάς αποδεχθεί το σχέδιο για βάση διαπραγμάτευσης, αλλά δεν συνεργαστεί, τότε η Κύπρος δεν έχει πρόβλημα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θεμα, είπε, θα δημιουργείτο μόνο αν η ελληνική πλευρά έδινε την εντύπωση ότι δεν επιθυμεί τη λύση, αλλά όπως έχω πει πολλές φορές πρόσθεσε «θέλουμε λύση χθες». Αν τώρα, συμπλήρωσε ο κ. Βασιλείου, μπορούμε να καταλήξουμε στις διαπραγματεύσεις σε λύση,τότε το θέμα παίρνει άλλη μορφή.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Βασιλείου αναγνώρισε ότι είναι ασφυκτικό, λέγοντας πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και πιο βαριές λέξεις, αλλά εκτίμησε οτι αυτό αποτελεί πίεση προς την τουρκική πλευρά, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ζήτημα είναι αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα λειτουργήσει σε ολόκληρο το νησί.
Για την Τουρκία, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αποτελεί ζήτημα κύρους και είπε ότι αν δεν υπάρξει συνεργασία της με τα Ηνωμένα Εθνη και δεν δεχθεί τις εδαφικές αναπροσαρμογές που προτείνονται και ενα κράτος, τότε θα μείνουμε όπως είμαστε. Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα διαπραγματεύσεων για θετικά και αρνητικά σημεία του κειμένου τα οποία απέφυγε να προσδιορίσει, σημειώνοντας οτι επιδίωξη του προέδρου Κληρίδη θα είναι να διαπραγματευτεί και να προωθήσει όσο μπορεί περισσότερο τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τέλος, ο κ. Βασιλείου υπενθύμισε ότι μέχρι πριν απο λίγους μήνες η Αγκυρα απειλούσε θεούς και δαίμονες και πως όταν η κυπριακη και η ελληνική πλευρά αντιμετώπισαν το ζήτημα με ψυχραιμία, αντελήφθη (η Αγκυρα) ότι δεν περνούν με απειλές, ενώ ο νέος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας ο κ. Ερντογάν, όπως ανέφερε ο κύπριος διαπραγματευτής, αντιμετωπίζει διαφορετικά το θέμα. Το βλέπει αλλιώς, αλλά το ζήτημα είναι να το δεί και στην πράξη αλλιώς, είπε ο κ. Βασιλείου.
ΠΗΓΗ : ΑΠΕ