Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 09:10
A- A A+

Η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου αποφασίστηκε να συντονιστούν για προώθηση του πακέτου προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, η κλοπή 335 κιλών εκρηκτικών από στρατόπεδο στην Παλώδια, η κατάσταση στην οικονομία και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών που δεν απέκλεισε υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΔΗΚΟ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «335 κιλά εκρηκτικών σε χέρια παρανόμων», γράφει ότι φτερά έκαναν 335 κιλά πλαστικής εκρηκτικής ύλης από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στην Παλώδια, προκαλώντας ανησυχίες στις Αρχές ότι κατέληξαν στα χέρια παρανόμων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε «πόλεμο» στην Αστυνομία, σημειώνοντας ότι ο ΣΑΚ προκαλεί τον Αρχηγό Αστυνομίας να δημοσιοποιήσει τις επιστολές προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για το θέμα του οκταώρου.

Υπό τον τίτλο «Παρακράτος με 335 κιλά εκρηκτικά», η εφημερίδα «Πολίτης» αναφέρεται στην πρωτοφανή κλοπή εκρηκτικών από το στρατόπεδο της Παλώδιας και γράφει πως πρόκειται για «ποσότητα ικανή να καταστρέψει μια πόλη». Σημειώνει επίσης ότι κλάπηκαν και κεφαλές αντιαρματικών, προσθέτοντας ότι «χέρι από μέσα» βλέπουν οι ανακριτές. Αλλού ο «Πολίτης» γράφει πως «με αδιάψευστα πλέον στοιχεία αποκαλύπτεται ότι η μόνη έγνοια της Τροχαίας είναι η καταγγελία οδηγών κι όχι η πρόληψη δυστυχημάτων».

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Ανω-κάτω το ΔΗΚΟ στον απόηχο της ομιλίας Αγγελίδη», γράφει ότι η προχθεσινή αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Ανδρέα Αγγελίδη στις συμφωνίες κορυφής του 1977 και η απάντηση, διά ανακοινώσεως του επίσημου ΔΗΚΟ στην τοποθέτηση του, προκάλεσαν νέα χιονοστιβάδα εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Με κύριο τίτλο «Οξυνση για την ενότητα», «Ο Φιλελεύθερος» γράφει πως πολυεπίπεδες αναταραχές με φόντο την ενότητα, προκάλεσε η συνέντευξη του Προέδρου Χριστόφια στην κρατική τηλεόραση και πως τα κόμματα επέστρεψαν τα πυρά στον Πρόεδρο Χριστόφια. Σημειώνει πως «φαντάζει δύσκολο εάν όχι αδύνατο να επιτευχθεί συμπόρευση δυνάμεων με τον Πρόεδρο, πέραν του ΑΚΕΛ που είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στηρίζει πλέον πλήρως τις προεδρικές επιλογές και χειρισμούς». Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα δύο κορίτσια που μεγάλωσαν στην απομόνωση και εντοπίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο σε άθλια σωματική και ψυχολογική κατάσταση έγκλειστες στα σπίτια τους, με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να ασχολούνται αν είχαν ή όχι ενημερωθεί από το 2002.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ενα βήμα μπροστά ο Πρόεδρος Χριστόφιας», αναφέρεται στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Προέδρου Χριστόφια στο Αεροδρόμιο Λάρνακας όπου αποφασίστηκε να συντονιστούν για προώθηση του πακέτου προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Ο κ. Παπανδρέου, χαιρετίζοντας το πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ανέφερε ότι αυτές οι προτάσεις δείχνουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν «εθνικιστική έξαρση» στην Αγγλική Σχολή.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Ντάουνερ: Οι ηγέτες πρέπει να είναι ξεκάθαροι», αναφέρεται σε δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να πουν στο λαό την αλήθεια για το τι είναι πιθανόν ή όχι αν τελικά εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως «η Τουρκία μπορεί να κερδίσει 17 δις ευρώ τον χρόνο από μια λύση στο Κυπριακό».

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή