Δημόσια διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική Έρευνας

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010 18:45
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

A- A A+

¶ρχισε σήμερα η δημόσια διαβούλευση για την ανάδειξη των κεντρικών προτεραιοτήτων της νέας Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας της χώρας, ενώ η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) αναμένεται να δημοσιεύσει δύο νέες προκηρύξεις για χρηματοδότηση ερευνητικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 101 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας ¶ννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Ιωάννης Πανάρετος συναντήθηκαν σήμερα με δημόσιους φορείς, εκπροσώπους του παραγωγικού τομέα, ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα και επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ερευνητική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρθηκε, στόχος του υπουργείου είναι η αποτελεσματική υλοποίηση των νέων δράσεων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, «στόχος είναι η ανάπτυξη με ποιότητα και προοπτική. Εδώ είναι η Ελλάδα που υποφέρει, εδώ είναι και η Ελλάδα που δημιουργεί, για αυτή την Ελλάδα οφείλουμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας. Αν στη γνωστή σε όλους διοικητική ανεπάρκεια προστεθούν σημάδια μείωσης της πολιτικής βούλησης και έλλειψης οράματος θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων και θα κοπούμε στο δικό μας "stress test"».

Στο κείμενο της διαβούλευσης («Δράσεις έρευνας και ανάπτυξης που απευθύνονται στον παραγωγικό τομέα») επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ένα από τα ασθενέστερα στοιχεία του ελληνικού συστήματος έρευνας και ανάπτυξης είναι, κατά τα τελευταία χρόνια, χαμηλή συμμετοχή του εγχώριου ιδιωτικού τομέα στις σχετικές χρηματοδοτήσεις -αποτελούν μόνο το 30% των συνολικών επενδύσεων για έρευνα στην Ελλάδα.

Στόχος της νέας στρατηγικής είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και, παράλληλα, η ευρύτερη ενεργοποίηση του κράτους μέσω δικών του παρεμβάσεων, μεταξύ άλλων, με την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την έρευνα.

Η ΓΓΕΤ στοχεύει στην προώθηση Κοινών Τεχνολογικών Πρωτοβουλιών, δηλαδή συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την έρευνα και τεχνολογία, με τελικό στόχο την αυτοχρηματοδότησή τους.

Θα επιδιωχθεί επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλούστευση των διαδικασιών και η διευκόλυνση της χρηματοδότησης των εταιριών, καθώς επίσης η διάχυση της παραγόμενης γνώσης.

Νέες προκηρύξεις από ΓΓΕΤ

Δύο νέες προκηρύξεις για χρηματοδότηση έργων αναμένεται να δημοσιεύσει το προσεχές διάστημα η ΓΓΕΤ. Οι προκηρύξεις αφορούν στα ακόλουθα έργα:

Α. «Συνεργασία 2010: Συμπράξεις παραγωγικών και ερευνητικών φορέων σε εστιασμένους ερευνητικούς και τεχνολογικούς τομείς»: Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2010 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 85 εκατ. ευρώ, με τη συνολική δημόσια δαπάνη να καλύπτει τα 68,29 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης (δημόσια δαπάνη) σε επίπεδο επιμέρους έργου θα ανέρχεται ποσοστό 80% κατά μέγιστο, ενώ το ελάχιστο ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής θα είναι 20%.

Β. «Συστάδες καινοτόμων επιχειρήσεων (clusters)»: Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 16 εκατ. ευρώ, ενώ το τμήμα της δημόσιας δαπάνης θα είναι 14 εκατ. ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή