Καθυστερήσεις παρατηρούνται σήμερα στις πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», εξαιτίας της απόφασης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να τηρήσουν αυστηρά την χωρητικότητα του ελληνικού εναέριου χώρου.
Με προβλήματα πραγματοποιούνται οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του αερολιμεναρχείου, οι πτήσεις πραγματοποιούνται με καθυστερήσεις από 40 έως και 90 λεπτά, ενώ δεν αποκλείονται κάποιες ματαιώσεις από Σάμο και Κέρκυρα.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αν και αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία τους, που θα άρχιζε από σήμερα με τη μορφή επαναλαμβανόμενων 24ωρων κινητοποιήσεων, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με τη μορφή «λευκής» απεργίας.
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές ανακοίνωσαν ότι θα τηρήσουν αυστηρά τους κανονισμούς ασφαλείας για τη χωρητικότητα του εναέριου χώρου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπουν σε όλα τα αεροσκάφη να προσεγγίζουν άμεσα τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Την Παρασκευή, το διοικητικό δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Εκκληση των τουριστικών φορέων Β. Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, δραματική έκκληση προς τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να μην προχωρήσουν σε «λευκή» απεργία απηύθυναν τουριστικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε τη χαριστική βολή για τον πολύπαθο, φέτος, τουριστικό κλάδο.
Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος των Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης, αν οι ελεγκτές ακολουθήσουν την παραπάνω τακτική εν μέσω του pick της θερινής τουριστικής περιόδου (20 Ιουλίου-15 Αυγούστου), θα προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία σε τουλάχιστον 100.000 περίπου επιβάτες, που αναμένεται να διακινηθούν μόνο μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία».
«Καλούμε τους ελεγκτές να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα, διότι, σήμερα, ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι ίσως οι μοναδικοί τομείς της οικονομίας που μπορούν να ενισχύσουν άμεσα το εθνικό εισόδημα», προσθέτει.
Σε υψηλότερους τόνους ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής μιλά για «αδιανόητες πρακτικές, που θα βυθίσουν οριστικά τη χώρα στην παρακμή και την αβεβαιότητα». Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον τουριστικό κλάδο της περιοχής.
Όπως αναφέρει ο κ. Τάσιος, παρά τις γενναίες προσφορές των ξενοδόχων, οι κρατήσεις στη Χαλκιδική είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, κάμψη που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε πτώση του τουριστικού εισοδήματος μέχρι και 30%.
Μικρότερη είναι η πτώση των κρατήσεων σε Καβάλα και Πιερία (στο 5%), σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Μαντούσης, ο οποίος εκτιμά ότι τα αρνητικά πρόσημα στην κίνηση των τουριστικών θερέτρων της Βόρειας Ελλάδας μπορούν να αντιστραφούν (ή να μετριαστούν) από μία σημαντική εισροή Βαλκάνιων τουριστών τον Αύγουστο.