O «Ρομπέν του Ιντερνετ»

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 22:17

A- A A+

Στην εποχή του Iντερνετ είναι δύσκολο να κρατηθούν μυστικά. Ενδιαφερόμενοι, καλωδιωμένοι και εξοπλισμένοι με μικρά USB στικάκια, μπορούν να μεταφέρουν απαρατήρητοι μεγάλες ποσότητες εγγράφων που προέρχονται είτε από επιχειρήσεις, είτε από δημόσιες υπηρεσίες.

Ο ιστότοπος WikiLeaks βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό το υλικό, το οποίο φροντίζει να δημοσιοποιεί, βασιζόμενος όμως πάντα στην απόλυτη ανωνυμία των πηγών του θέλοντας να τις προστατεύσει.

Οι 92.000 σελίδες του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν από έγκυρα έντυπα, όπως το Spiegel, τη Guardian και τους New York Times, προέρχονταν από τον WikiLeaks.

Η βρετανική αλλά και η γερμανική κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αρκέστηκαν σε χλιαρές ανακοινώσεις, ενώ οργισμένη ήταν η αμερικανική αντίδραση. Οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν την ιστοσελίδα ότι με την πολιτική της θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Ο Αυστραλός ιδρυτής του ιστότοπου Τζούλιαν Ασέιντζ, υπερασπίστηκε την απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν από το 2004 έως το 2009: «Δεν πρόκειται για απόρρητα έγγραφα, ούτε για υλικό που αφορά τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, ούτε έγγραφα της CIA, αλλά είναι έγγραφα από την "καθημερινή δουλειά" του αμερικανικού στρατού».

Ο Τζούλιαν Ασέιντζ ήταν πρώην χάκερ και στόχος του είναι, όπως λέει, να χαλάει... τη σούπα των ισχυρών. Πέρυσι του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ έχει βραβευθεί και από το βρετανικό περιοδικό Εconomist.

Η WikiLeaks ( www.wikileaks.org ) έχει δημοσιεύσει στοιχεία κατά του πετρελαϊκού ομίλου Trafigura, αμφιλεγόμενες εντολές του αμερικανικού στρατού για τις φυλακές στο Γκουαντάναμο, ενώ τον Απρίλιο του 2010 δημοσιοποίησε μέσω του Υoutube ένα βίντεο που έδειχνε την επίθεση ενός ελικοπτέρου εναντίον αμάχων στη Βαγδάτη. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και δυο συνεργάτες του πρακτορείου Reuters.

Από τις 29 Μαΐου ένας 22χρονος Αμερικανός στρατιώτης βρίσκεται στις φυλακές του Κουβέιτ μόνο και μόνο γιατί είπε στους συναδέλφους του να δουν το βίντεο. Ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασέιντζ δίνει όμως μεγάλη σημασία στην ανωνυμία των πηγών του και διευκρινίζει: «Κανείς ποτέ δεν έπαθε ζημιά από τις πληροφορίες που δημοσιοποιήσαμε. Αντίθετα, είχαμε αλλαγές κυβερνήσεων και μεταρρυθμίσεις».

Ο Αυστραλός «Ρομπέν του Iντερνετ» υπερηφανεύεται ότι πολλές φορές τους έχουν κάνει μηνύσεις, αλλά έχουν κερδίσει όλες τις δίκες.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή