Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του Ιράκ δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τουλάχιστον έξι μήνες, δήλωσε σήμερα ο Μωχάμεντ Ελ-Μπαραντέϊ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). «Η εξαγωγή των συμπερασμάτων (από τις αποστολές επιθεώρησης) θα απαιτήσει έξι μήνες ως ένα χρόνο», δήλωσε ο Μπαραντέϊ προς το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ-Τζαζίρα λίγο πριν από την άφιξή του στη Βαγδάτη. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει συνεπώς «να κάνει υπομονή».
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε πως μια πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου τις επιθεωρήσεις, διευκρινίζοντας πως στη συνέχεια θα επιχειρούν συνολικά στο Ιράκ περίπου εκατό εμπειρογνώμονες.
Στο μεταξύ, η Γερμανίδα επιθεωρήτρια Ζαμπίνε Κράατς-Βάντσακ δήλωσε προς το γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο πως ο επικεφαλής της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ εκτιμά πως η αποστολή αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ηδη μέλος των προηγούμενων αποστολών από το 1995 ως το 1998, η Κράατς-Βάντσακ δήλωσε επίσης πως είναι «σχεδόν αδύνατο» να επισκεφθούν οι επιθεωρητές 700 τοποθεσίες ως τον Ιανουάριο και πρόσθεσε ότι αρχικά θα επιθεωρηθούν οι 100 σημαντικότερες τοποθεσίες.
Ειδική στα βιολογικά όπλα, η Γερμανίδα επιθεωρήτρια απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο οι επιθεωρητές να είναι επιφυλακτικοί στις εκθέσεις τους για την πολιτική κατάσταση και τις απειλές στρατιωτικής σύγκρουσης : «Πρέπει να προσέχουν πολύ αυτά που γράφουν. Αλλά πρέπει να τα αναφέρουν όλα», τόνισε.
Η ίδια δήλωσε επίσης πως οι επιθεωρητές θα πρέπει να επιδείξουν και κάποια κατανόηση, λέγοντας πως είναι φυσικό να περιμένουν 30 λεπτά πριν τους δοθεί η έγκριση για να μπουν σε μια στρατιωτική εγκατάσταση.
Ο Μπλιξ είχε προειδοποιήσει το Σάββατο το Ιράκ να μην προβάλει κανένα εμπόδιο στο έργο των επιθεωρητών, λέγοντας πως «οποιαδήποτε άρνηση πρόσβασης (σε μια τοποθεσία), οποιαδήποτε καθυστέρηση ή οποιαδήποτε απόπειρα να κρυφτεί κάτι θα είναι πολύ σοβαρά ζητήματα».
Η Κράατς-Βάντσακ δήλωσε εξάλλου πως τα μέσα που διαθέτουν οι επιθεωρητές έχουν σαφώς βελτιωθεί, οι τεχνικές δυνατότητες να αποδείξουν την παρουσία χημικών και βιολογικών υλικών έχει προοδεύσει σημαντικά εδώ και τέσσερα χρόνια, όταν είχε γίνει η τελευταία επιθεώρηση από τον ΟΗΕ.
Σίγουρα είναι ακόμη δύσκολο να βρθούν ίχνη κινητών ιρακινών εργαστηρίων, αλλά τέτοια εργαστήρια δεν επαρκούν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, πρόσθεσε.