Αυξάνεται η ανησυχία στο Πακιστάν για τον κίνδυνο επιδημιών, μετά τις φονικές πλημμύρες στα βορειο-δυτικά της χώρας, που προκάλεσαν τον θάνατο 1.200 ανθρώπων.
Οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο επέκτασης της χολέρας και της γαστρεντερίτιδας εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού, διευκρινίζοντας ότι λαμβάνονται μέτρα εκκένωσης περιοχών στην κοιλάδα Σουάτ.
«Εκτιμούμε ότι περί τα 100.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, έχουν εμφανίσει χολέρα και ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος»", δήλωσε ο υπουργός Υγείας της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνχουα, του βορειο-δυτικού Πακιστάν.
«Προτεραιότητά μας είναι η μεταφορά πληθυσμών προς πιο ασφαλείς περιοχές και στη συνέχεια η παροχή φροντίδας», πρόσθεσε. Ιατρικές μονάδες έχουν σταλεί με ελικόπτερο στις πληγείσες περιοχές.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, παρασύροντας χιλιάδες σπίτια και καταστρέφοντας αγροτικές εκτάσεις σε μία από φτωχότερες περιοχές του Πακιστάν και οι πλημμυροπαθείς φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο.
Η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε χθες βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ελικοπτέρων, πλοίων και προμηθειών, ενώ για βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων δεσμεύθηκε και η Κίνα.
Το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποδέσμευση 30 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια προς το Πακιστάν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο