Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2002 07:26
A- A A+

Τα ονόματα των μελών της 58ης κυβέρνησης της τουρκικής δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες στην Αγκυρα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ μετά την έγκριση της πρότασής του από τον πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και διπλωμάτης καριέρας, Γιασάρ Γιακίς, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τοποθετείται ο 35χρονος πρώην οικονομικός σύμβουλος και φιλοδυτικού προσανατολισμού, Αλί Μπαμπατζάν.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι μικρότερο σε αριθμό. Αντί 38 υπουργών που διέθετε η κυβέρνηση συνασπισμού του πρώην πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, η κυβέρνηση των ισλαμιστών θα έχει μόνο 24 υπουργούς. Οπως τόνισε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, η μείωση αυτή κρίθηκε απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης και την μείωση της γραφειοκρατίας.

Σημειώνεται ότι αυτή, είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Τουρκία μετά από 15 χρόνια.

Η επιλογή του Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο αξίωμα του πρωθυπουργού έγινε προσωπικά από τον ηγλετη του κόμματος Ταγιπ Ερντογάν, που ως γνωστόν δεν μπορεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα, επειδή είχε στο παρελθόν καταδικαστεί για αντεθνική δράση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή