Φως στο μυστήριο του ύπνου φιλοδοξεί να ρίξει νέα επιστημονική έρευνα που αναζητά το λόγο για τον οποίο κάποιοι κοιμούνται βαριά και δεν ξυπνάνε εύκολα, ενώ κάποιοι άλλοι ξυπνούν με τον παραμικρό θόρυβο.
Η απάντηση φαίνεται πως βρίσκεται στον θάλαμο του εγκεφάλου όπου εκτελείται η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου στη διάρκεια της νύχτας. Όταν η δραστηριότητα αυτή είναι έντονη, τα άτομα να αποκόπτονται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μην αντιδρούν στα εξωτερικά ερεθίσματα.
Οι «εκρήξεις» ηλεκτρικής εγκεφαλικής δραστηριότητας (sleep spindles) που είναι ορατές σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, συνίστανται σε εγκεφαλικά κύματα 12-14 Hz που διαρκούν τουλάχιστον μισό δευτερόλεπτο το καθένα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «κύματα σίγμα», τα οποία αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του δεύτερου σταδίου του ύπνου (μη-REM).
Η νέα έρευνα δείχνει ότι τα κύματα σίγμα μπλοκάρουν τους εξωτερικούς θορύβους και τους εμποδίζουν να φθάσουν στον εγκεφαλικό φλοιό, να γίνουν αντιληπτοί και να ξυπνήσουν κάποιον. Οι επιστήμονες πάντως δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί μερικοί άνθρωποι παράγουν στον ύπνο τους περισσότερα από αυτά τα ηλεκτρικά κύματα και άλλοι λιγότερα, ούτε με ποιον ακριβώς μηχανισμό αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα ασκεί την προστατευτική επίδρασή της.
Η μελέτη της ομάδας των επιστημόνων, της οποίας ηγείται ο ερευνητής σε θέματα ύπνου δρα Τζέφρι Ελενμπόγκεν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με ξένα έντυπα. Όπως αναφέρει η εργασία, εάν μελλοντικά η ηλεκτρική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενισχυθεί τεχνητά –με φάρμακα, ηλεκτρονικές συσκευές ή με συμπεριφορικές τεχνικές– θα βελτιωθεί ο ύπνος όσων ξυπνάνε με το παραμικρό.
Πηγή: ΑΠΕ