Ε. Μπαράκ: «Εξαντλήσαμε όλα τα ενδεχόμενα πριν επιτεθούμε στη νηοπομπή»

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010 15:35
UPD:15:36

O Ισραηλινός υπουργός ¶μυνας δήλωσε ότι ο αρχηγός του Ισραηλινού στρατού τον είχε προειδοποιήσει ότι η επιχείρηση «δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορούμε να τη φέρουμε εις πέρας».

A- A A+

Το Ισραήλ εξάντλησε όλες τις επιλογές προτού εξαπολύσει, στις 31 Μαΐου, την επίθεση εναντίον της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός ¶μυνας Εχούντ Μπαράκ ενώπιον της ισραηλινής επιτροπής έρευνας για την υπόθεση.

Ο Μπαράκ δήλωσε επίσης ότι ο αρχηγός του Ισραηλινού στρατού τον είχε προειδοποιήσει ότι η επιχείρηση «δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορούμε να τη φέρουμε εις πέρας».

Ο Μπαράκ, που καταθέτει ενώπιον της ισραηλινής επιτροπής μία ημέρα μετά τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρόσθεσε ότι η απόφαση να αναχαιτιστεί ο στολίσκος ελήφθη αφού «οι διπλωματικές προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς» και αφού «ζυγίστηκαν όλες οι πιθανότητες και οι διαφορετικοί κίνδυνοι».

Εξάλλου ο υπουργός ¶μυνας δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού τον είχαν προειδοποιήσει για μία πιθανή «σύγκρουση» κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Σε οξείς τόνους η Τουρκία

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Νετανιάχου ενώπιον της ισραηλινής επιτροπής έρευνας.

«Η κατάσταση είναι απολύτως ξεκάθαρη: το Ισραήλ σκότωσε αμάχους στα διεθνή ύδατα. Το Ισραήλ πρέπει πρώτα απ' όλα να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο Νταβούτογλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

«Κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει την ευθύνη σε μια άλλη πλευρά για τη δολοφονία αμάχων σε διεθνή ύδατα», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργος, η χώρα του οποίου έχει επισημάνει ότι δεν εμπιστεύεται τα συμπεράσματα της ισραηλινής έρευνας, αλλά τη διεθνή έρευνα που έχει διατάξει ο ΟΗΕ.

«Πιστεύουμε ότι οι ένοχοι θα εντοπιστούν με αυτή τη διεθνή έρευνα, που είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή