Μπορεί η Πενία λόγω Δ.Ν.Τ. να έχει εγκατασταθεί στα περισσότερα σπίτια των Ελλήνων, όμως ο Διαγόρας Χρονόπουλος σκοπεύει να μας παρουσιάσει την κωμική της πλευρά, ανεβάζοντας ξανά τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου. Για δεύτερη βραδιά, στις 14 Αυγούστου, η παράσταση παρουσιάζεται στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε μετάφραση του Γιάννη Βαρβέρη.
Ο Διαγόρας Χρονόπουλος μάλλον έχει ιδιαίτερη προτίμηση στη συγκεκριμένη κωμωδία, καθώς την είχε σκηνοθετήσει και το 2000. Ωστόσο η αγάπη του για τον «Πλούτο» είναι δικαιολογημένη γιατί το έργο φαίνεται να «σχολιάζει» όλες τις αλλαγές της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Πριν δέκα χρόνια ο Διαγόρας Χρονόπουλος είχε δώσει έμφαση στην απληστία των Ελλήνων που πίστεψαν ότι θα γίνουν πλούσιοι γρήγορα και χωρίς κόπο με το Χρηματιστήριο.
Τώρα που το χρυσό όνειρο του χρηματιστηρίου έφτασε στο τέλος του και η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα μας, ο σκηνοθέτης αναλαμβάνει να μας συστήσει το πραγματικό πρόσωπο της κατασυκοφαντημένης Πενίας. ¶λλωστε και ο τίτλος του έργου «Πλούτος-Πενίας θρίαμβος» μας προϊδεάζει για τη σκηνοθετική γραμμή που θα ακολουθήσει. Στο έργο, η Πενία προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε έναν ξεκαρδιστικό «αγώνα» (λογομαχία) μπροστά στον αγρότη Χρεμύλο.
Τα επιχειρήματά της έχουν να κάνουν κυρίως με την ηθική, εφόσον σύμφωνα με την ίδια, ο δημοφιλής Πλούτος ωθεί τους ανθρώπους στην οκνηρία, τη διαφθορά και τον ατομισμό. «Θέλοντας να τονίσουμε την άκρως επίκαιρη συνθήκη της κρίσης, σκοπεύουμε, σεβόμενοι απολύτως το Αριστοφανικό κείμενο, να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο ρόλο της Πενίας, η οποία με τη συνεχή παρουσία της θα τονίζει την ύπαρξή της σε όλες τις ‘πολιτισμένες’ κοινωνίες μέσα στον ιστορικό χρόνο», υποστηρίζει ο Διαγόρας Χρονόπουλος. Η Πενία μοιάζει τρομακτική στη σημερινή συγκυρία, ίσως όμως αποτελέσει την αφορμή για να εμπεδωθεί ανάμεσα στους πολίτες το αίσθημα αλληλεγγύης που είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια.
Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή τη νέα παραγωγή είναι ότι το αριστοφανικό κείμενο δεν θα υποστεί κάποια διασκευή, απλώς η σκηνοθεσία θα τονίσει τις κατάλληλες πλευρές του. Κι ο Αριστοφάνης δια στόματος της Πενίας ( θα την ερμηνεύσει η Κάτια Γέρου) θα μας θυμίσει ορισμένες πικρές αλλά χρήσιμες αλήθειες… Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς θα υποδυθεί τον Χρεμύλο, τον αγρότη που δίνει το φως στον τυφλό Πλούτο, ώστε να προσέχει σε ποιον χαρίζει τα αγαθά του. Στο ρόλο του δούλου του Καρίωνα θα εμφανιστεί αγνώριστη η Μάνια Παπαδημητρίου. Όσο για τον ρόλο του Πλούτου, αναμένεται να κάνει εντυπωσιακή είσοδο ο Δημήτρης Λιγνάδης.
Παίζουν οι : Κάτια Γέρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνια Παπαδημητρίου, Κωστής Καπελώνης, Κώστας Βελέντζας, Αναστασία Γεωργοπούλου, Λευτέρης Λουκαδής, Βασίλης Λέμπερος, Αλέξανδρος Πέρρος, Θοδωρής Αντωνιάδης.
Χορός: Θοδωρής Αντωνιάδης, Κώστας Βελέντζας, Ηλεάννα Μπάλλα, Μαρία Κόμη-Παπαγιαννάκη, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Πανάγος Ιωακείμ, Βένια Σταματιάδη, Νίκος-Ορέστης Χανιωτάκης, Ορφέας Χατζηδημητρίου, Θάλεια Γρίβα, Πάρις Θωμόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας.
Μετάφραση: Γιάννη Βαρβέρης, σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος, σκηνικά-κοστούμια: Πάρις Μέξης, μουσική: Χρήστος Λεοντής, χορογραφία: Σοφία Σπυράτου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, διδασκαλία τραγουδιών : Μαρίνα Χρονοπούλου.
Πληροφορίες: 14 Αυγούστου, αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, τιμές εισιτηρίων: 50 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 40 ευρώ, 30 ευρώ, 20 ευρώ (άνω διάζωμα), 15 ευρώ (μειωμένο), 10 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ). Ώρα έναρξης: 21:00.