Μάχη με τις φλόγες σε Κάρυστο και Κρήτη

Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010 17:21
UPD:17:59

A- A A+

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες σε Κάρυστο και Κρήτη, με τους ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Στην Κάρυστο, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε δε δυο μέτωπα, ανατολικά στην περιοχή Αετοράχη και βόρεια, βορειοδυτικά στην περιοχή Κοκκινόχωμα.

Αυτή τη στιγμή, σε ύφεση βρίσκεται το μέτωπο στην Αετοράχη, ενώ επεκτείνεται βορειοδυτικά το πύρινο μέτωπο στο Κοκκινόχωμα.

Οι άνεμοι ευτυχώς έχουν αρχίσει να εξασθενούν. Από τα 10-11 μποφόρ, που πυροδότησαν το βράδυ του Σαββάτου την καταστροφική φωτιά, έχουν περιορισθεί στα 8-9 μποφόρ.

Παρόλ’ αυτά, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει, αφού όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Νικόλας Τσόγκας, «η εξέλιξη των ανέμων είναι απρόβλεπτη. Παρόλα αυτά είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από χθες το βράδυ».

Η Πυροσβεστική είχε καταφέρει από νωρίς το μεσημέρι να περιορίσει τη φωτιά στα δυο παραπάνω μέτωπα, αν και οι ισχυροί άνεμοι κατέστησαν αδύνατη την επιχείρηση από εναέριες δυνάμεις.

«Δουλεύουμε συνέχεια από χθες τη νύχτα με τις επίγειες δυνάμεις. Προσπαθούμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά για να μην ανοίξει, όπως λέμε» είχε δηλώσει το μεσημέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσόγκας.

Στην περιοχή επιχειρούν 32 οχήματα με 67 πυροσβέστες και 51 άτομα πεζοπόρο. Εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν δύο ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών, μια του δήμου και μια τοπικού συλλόγου.

Κατοικημένες περιοχές δεν απειλούνται από το μεσημέρι. Μόνο στον οικισμό Αετό προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τέσσερα σπίτια και σε προαύλιους χώρους περισσότερων κατοικιών.

Στην Κρήτη, σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί στο νομό Ρεθύμνου και καίνε αγροτικές, χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις.

Πρόκειται για τη φωτιά στο Ροδάκινο του δήμου Φοίνικα, που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Λίγη ώρα αργότερα, μία νέα εστία ξεκίνησε στην Ακουμιανή - Γιαλιά του δήμου Λάμπης στα Ακούμια, ενώ νωρίς τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στη Γιανιού - Πρέβελη του Δήμου Φοίνηκα.

Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 3.000 στρέμματα αγροτική και χορτολιβαδικής έκτασης έχουν καεί στην Περιοχή Ροδάκινο.

Στην Πρέβελη, μεγάλο μέρος του Φοινικόδασους έχει αποτεφρωθεί από την πυρκαγιά. Η φωτιά αυτή την ώρα είναι υπό μερικό έλεγχο και οι άνδρες της πυροσβεστικής δημιουργούν αντιπυρικά μονοπάτια ώστε να ελεχθεί απόλυτα, σε περίπτωση αναζωπύρωσής της.

Αυτή την ώρα, επιχειρούν 27 πυροσβεστικά οχήματα με 60 άνδρες και από τους τρεις νομούς της Κρήτης. Την πυροσβεστική υπηρεσία Ρεθύμνου επιβοηθούν τα κλιμάκια Μοιρών και Πύργου από Ηράκλειο, Βρυσών και Καντάνου από Χανιά.

Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας, που ξέσπασε αργά χθες το βράδυ. Επίσης, σβήστηκε άλλη μια πυρκαγιά στην περιοχή Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, που είχε ξεσπάσει από άγνωστη αιτία.

Στη Χαλκιδική, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά, που έκαψε τριάντα στρέμματα δασικής έκτασης (χαμηλή βλάστηση) στην περιοχή Τρυπητή κοντά στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής.

Στην επιχείρηση της κατάσβεσης πήραν μέρος ένα ελικόπτερο, έξι οχήματα και άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Ιερισσού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή