Σε ύφεση είναι η φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα του Σαββάτου στην Κάρυστο. Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, στην περιοχή υπάρχουν μόνο μικροεστίες και πλέον -λόγω της μειωμένης της έκτασης- αποχώρησαν τα εναέρια μέσα.
Επί τόπου επιχειρούν 34 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα ΟΤΑ. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 προχθές το βράδυ μεταξύ των οικισμών Μεκουνίδα, Μύλοι και Γραμπιά και λόγω του ισχυρότατου ανέμου έλαβε τεράστιες διαστάσεις και έφτασε έως την πόλη της Καρύστου και το χωριό Αετός.
Εγινε αιτία να εγκαταλείψουν πολλοί κάτοικοι τις εστίες τους κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας και να εκκενωθούν ξενοδοχεία, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε τουλάχιστον τέσσερα σπίτια και σε χιλιάδες στρέμματα δασικής και αγροτοδασικής έκτασης.
Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών και σήμερα
Πάντως, σε κλοιό κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών είναι και σήμερα η χώρα, καθώς διατηρείται ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνει υψηλή κατηγορία κινδύνου (4) για 18 νομούς της χώρας, για τους οποίους, εξάλλου, έχουν εκδοθεί και δελτία απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γραμματείας, σε ζώνη υψηλής προστασίας βρίσκονται οι περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων και Έβρου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων, που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.