Δέκα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου. Το Φεστιβάλ, από το 2001 μέχρι σήμερα, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου, όπως αρμόζει στον ιερό χώρο τέλεσής του, στον υπαίθριο χώρο Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως.
Από την Κυριακή 29 Αυγούστου μέχρι και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, όσοι βρίσκονται στην πανέμορφη Πάτμο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ένα μυστηριακό τοπίο, ένα εξαιρετικά πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με συμμετοχές από την Ελλάδα, την Αγγλία και τη Σερβία.
Βασικός άξονας του καλλιτεχνικού προγράμματος παραμένει, από την πρώτη διοργάνωσή του μέχρι σήμερα, η παρουσίαση μουσικών έργων εμπνευσμένων από την χριστιανική πίστη. Έτσι, το φεστιβάλ μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία του με στόχο να παραμείνει ένας σοβαρός πολιτιστικός θεσμός, απόλυτα προσαρμοσμένος στην ιερότητα και πνευματικότητα του νησιού.
Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκινά στις 29 Αυγούστου, με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, ένα μουσικό σχήμα που διακρίνεται για την ποιότητα και την ακρίβεια στην ερμηνεία των βυζαντινών ύμνων. Στις 31 Αυγούστου, η συναυλία «¶ρπες Αγγέλων», για 4 άρπες, φωνή και αφηγητή, περιλαμβάνει έργα Μπαχ, Σούμπερτ, Μότσαρτ και άλλων, με παράλληλη ανάγνωση από τη Γέννηση, τον Εκκλησιαστή, τους Ψαλμούς και άλλα ιερά βιβλία.
Την 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, συναυλία αφιερωμένη στην «Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος», όπως έχει ανακηρυχθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η συγκερκιμένη ημερομηνία. Στη συναυλία, ο Κώστας Μακεδόνας θα ερμηνεύσει έντεχνα ελληνικά τραγούδια εμπνευσμένα από τη Φύση. Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 3 Σεπτεμβρίου, με την αγγλική συμφωνική ορχήστρα «I maestri», υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Στρίκου, με έργα των ¶ιβς, Ρεσπίγκι και Έλγκαρ.
Μία μέρα αργότερα, στις 4 του μηνός, θα εμφανιστεί η σερβική ανδρική χορωδία «Serafim» και θα ερμηνεύσει κατανυκτικά χορωδιακά θρησκευτικά έργα των Ραχμάνινοφ, Μπορτνιάσκι, Κοσολάποβ και άλλων, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η συναυλία της Ορχήστρας του φεστιβάλ Πάτμου με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με συνθέσεις των Μότσαρτ, Μπαχ, Βιβάλντι και πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών των Ελλήνων συνθετών Γουρζή, Μούζα, Κονιτόπουλου, Τσαλαχούρη και Μπαλτά. Μεταξύ των έργων του προγράμματος, θα διαβαστούν από τη Φιλαρέτη Κομνηνού και τον Γιώργο Καραμίχο, ποιητικοί στίχοι.
«Εικόνες και Ήχοι από το Ιερό βιβλίο της Αποκαλύψεως» είναι ο τίτλος της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της Χώρας Πάτμου, με βιντεοπροβολές του Γιάννη Νικολάου και μουσική του Βέλγου συνθέτη Bruno Libert.
Τέλος, το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με το αφιέρωμα στον ζωγράφο και συγγραφέα Φώτη Κόντογλου στις 8 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα σε σύντομα κείμενα από διάφορα βιβλία του Φ. Κόντογλου που θα διαβαστούν από τον Γ. Καραμίχο, θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών από την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανού, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλονται σε οθόνη αγιογραφίες και πίνακες του σπουδαίου ζωγράφου και λογοτέχνη.
Κάθε χρόνο συρρέουν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ τόσο οι κάτοικοι της Πάτμου, όσο και οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι. Ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Πάτμου δεν είναι διασκεδαστικός, αφού δεν πρόκειται για μουσικόχορευτική γιορτή, αλλά για ένα θρησκευτικού περιεχομένου φεστιβάλ, μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη.
Πληροφορίες: Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως, Πάτμος, 29 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μ.μ., είσοδος ελεύθερη, Δήμος Πάτμου 22473 60300, 22470 31666, 22470 29363.