Αφγανιστάν: Η πιο αιματηρή χρονιά για τους Αμερικανούς

Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2010 09:08
UPD:09:42
REUTERS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

A- A A+

Με 323 νεκρούς μέσα σε οκτώ μήνες, το 2010 είναι ήδη η πιο αιματηρή χρονιά για τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία της ιστοσελίδας icasualties.org.

Μόνο χθες Τρίτη, έξι αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ο έκτος σε επίθεση των ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Isaf. Μέσα σε πέντε ημέρες, 23 στρατιώτες των αμερικανικών στρατευμάτων έχασαν στη ζωή τους στη χώρα. Από τους 80 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Αύγουστο, οι 56 προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το www.icasualties.org.

Από την αρχή της χρονιάς έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν 490 στρατιώτες. Το 2009 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά -521 νεκροί- από την αρχή του πολέμου, το 2001.

Εν τω μεταξύ, κατά την ομιλία του προς το έθνος για το πέρας του πολέμου στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο ρυθμός αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, από τον Ιούλιο του 2011, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο πεδίο των μαχών.

«Τον προσεχή Αύγουστο θα ξεκινήσουμε μία περίοδο μεταβίβασης της ευθύνης προς την κατεύθυνση των Αφγανών», υπενθύμισε ο Ομπάμα, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινώσει την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων σε χρονικό ορίζοντα 18 μηνών.

«Ο ρυθμός της αποχώρησης των δυνάμεών μας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο πεδίο των μαχών και η υποστήριξή μας προς το Αφγανιστάν θα συνεχισθεί», ανέφερε και επεσήμανε: «Αλλά να μην αυταπατάσθε: η μεταβίβαση αυτή θα είναι υποχρεωτική, διότι μία προοπτική ενός ατέρμονου πολέμου δεν είναι ούτε προς τα δικά μας συμφέροντα, ούτε προς αυτά του αφγανικού λαού».

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου ο επικεφαλής των αμερικανικών και διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους και ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς είχαν διαφωνήσει σχετικά με την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, με τον πρώτο να τη θεωρεί «πρόωρη και όχι δεσμευτική» και τον δεύτερο να επιμένει πως αποτελεί θέσφατο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή