Στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens αναμένεται να καταθέσουν σήμερα ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο πρώην υπουργός Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. «Ανομα συμφέροντα επιδιώκουν την πολιτική μου εξόντωση» υποστήριξε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.
«Με κατεδάφισαν, με διέλυσαν τα μεγάλα συμφέροντα που μάχονται την πολιτική και τους πολιτικούς», παρατήρησε ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά την κατάθεσή του κάλεσε την επιτροπή να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να ψάξει να βρει ποιοι έχουν πάρει χρήματα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens. «Εγώ δεν έχω καμία σχέση, έργο της Επιτροπής είναι να βρει ποιοι τα πήραν», ξεκαθάρισε.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές και για τη στάστη του ΠΑΣΟΚ απέναντί του, χαρακτηρίζοντας λάθος την απόφαση για την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, παρά το γεγονός ότι το είχε ζητήσει και ο ίδιος.
Εξάλλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συντονιστή των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, υποστήριξε ότι τα όσα λέγονται περί πολυτελούς διαβίωσής του είναι άδικες επιθέσεις, καταθέτοντας όλα τα στοιχεία για την αγορά του σπιτιού του και τις δηλώσεις "πόθεν έσχες" του στην επιτροπή.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση και εμπλοκή με τη Siemens και τις προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφηκαν είτε επί θητείας του στο υπουργείο ¶μυνας (1996-2000), είτε όταν είχε αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο υπουργείο ¶μυνας χειρίστηκε, αλλά και υπέγραψε με υπεργολάβο τη γερμανική εταιρεία την προγραμματική συμφωνία "Ερμής", (τηλεπικοινωνίες στρατού), ύψους 135 εκατ. ευρώ, και τα αντισταθμιστικά των Patriot, αλλά κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης χειρίστηκε τις μεγάλες συμβάσεις τροχαίου υλικού του ΟΣΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά συναρμοδίως χειρίστηκε και την πώλησή τους στη γερμανική HDW.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ο μάρτυρας θεώρησε υπεύθυνο τον τότε υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή για το χειρισμό της υπόθεσης για την μη έκπτωση των κοινοπραξιών που δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις του.
Με χθεσινή επιστολή του προς την επιτροπή ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Γιαννακός ρίχνει αντιθέτως την ευθύνη στον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, ενώ υπογραμμίζει ότι ήταν γνώστης της υπόθεσης και ο κ.Τσοχατζόπουλος. Κατόπιν αυτού ζητήθηκε από την αντιπολίτευση η κατ' αντιπαράσταση εξέταση των κ.κ. Χ.Βερελή και Νικ.Χριστοδουλάκη.
Ο μάρτυρας αρνήθηκε όλες σχεδόν τις περίπου 25 συναντήσεις του με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, όπως αναφέρονται στο ημερολόγιο του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens. Έκανε λόγο για "δήθεν συναντήσεις που δεν έγιναν ποτέ", ενώ είπε ότι οι σχέσεις του με τον φυγόδικο Χριστοφοράκο ήταν απλώς φιλικές και αβροφροσύνης.
Παράλληλα επανέλαβε ότι ουδέποτε ο ίδιος, ή η κόρη του Αρετή πήραν δώρα από τη Siemens και ότι ο ίδιος διαπραγματεύθηκε και πέτυχε μειωμένες τιμές στην οικοσκευή του, ενώ η κόρη του που διηύθυνε το ΠΙΚΠΑ αποσκοπούσε να πάρει χορηγία από τη Siemens, που δεν δόθηκε ποτέ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη είπε ότι δεν μπορεί να δώσει εξήγηση για την ανάμειξη του ονόματος του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και στενού συνεργάτη του Αντώνη Κάντα, που πήρε έμβασμα 500.000 ευρώ από το λογαριασμό Ηλία Γεωργίου.
Σε ερώτηση του Κώστα Τζαβάρα, για τις μαρτυρίες Σίκατσεκ και Κουτσενρόϊτερ, ότι δόθηκαν μίζες για το πρόγραμμα "Ερμής", ο κ.Τσοχατζόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για ψεύδη.
Νωρίτερα εξετάστηκε ο επιχειρηματίας , φίλος και κουμπάρος του πρώην κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου Παύλος Νικολαΐδης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην διερευνώμενη υπόθεση Siemens εκ του γεγονότος ότι από την έρευνα της Τραπέζης Ελλάδος προέκυψε ότι στον τραπεζικό λογαριασμό του εν λόγω επιχειρηματία εμβάστηκε τον Ιούλιο του 2000 το ποσό των 5 εκ. δραχμών από τον τροφοδότη λογαριασμό των "μαύρων ταμείων" της Siemens που διαχειριζόταν το πρώην στέλεχος της Siemens και επίσης φίλος του Νικολαΐδη Ηλίας Γεωργίου.
«Ήταν μία φιλική διευκόλυνση», υποστήριξε ενώπιον της εξεταστικής ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος πάντως την περίοδο του δανείου ήταν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ), ύστερα από παράκληση του τότε υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου.
Το στοιχείο που βαρύνει τον μάρτυρα και για το οποίο δεν πείστηκαν πολλά στελέχη της εξεταστικής, ήταν ότι αν και πήρε στο λογαριασμό του τα χρήματα, υποστήριξε ότι τα επέστρεψε χωρίς να έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, καμία μαρτυρία, εντείνοντας τις υποψίες ότι ήταν ενδεχομένως μέρος πληρωμής μίζας.
Ο ίδιος, στέλεχος του σκληρού κομματικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, από το 1974, ήταν υπάλληλος της Siemens Ελλάς από το 1961-1981, ενώ η πρώτη σύζυγός του ήταν ιδιαιτέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν είχε έλθει στην Ελλάδα το 1961.
Το 1981 τοποθετήθηκε επικεφαλής της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ως το 1990 και μετά ασχολήθηκε με επιχειρήσεις και καταστήματα αθλητικών ειδών.
Δεν θυμόταν σε ερώτηση βουλευτών, ούτε γιατί πήρε τα 5 εκ, ούτε πώς τα επέστρεψε, ενώ δεν είναι εγγεγραμμένα πουθενά. Πάντως μετά το 2004 προχώρησε στην ανέγερση μεγάλου ξενοδοχείου στο Καρπενήσι, το οποίο σχεδίασε και διακόσμησε η κόρη του ¶κη Τσοχατζόπουλου Αρετή, ενώ διέψευσε φήμες και δημοσιεύματα ότι το ακίνητο ανήκει στον κ.Τσοχατζόπουλο.
Είπε ότι παρά τα όσα γράφονται τον τελευταίο καιρό για τον ¶κη Τσοχατζόπουλο και την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, "ο ¶κης μένει πάντα φίλος μου", ενώ σε αντίστοιχη ερώτηση για τον Γεωργίου που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση Siemens, είπε ότι δεν βλέπονται συχνά πλέον.
Είπε ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα από την εμπλοκή του, επέμεινε όμως ότι δεν υπογράφτηκαν επί ημερών του συμβάσεις της ΕΒΟ με τη Siemens, και ανέφερε πως τα 5 εκ του δόθηκαν το 2000, ενώ ο Γεωργίου είχε φύγει ήδη το 1998.
"Ένας ακόμη μάρτυρας που πήρε "μαύρα χρήματα" διευκολύνοντας ή διευκολυνόμενος χωρίς να έχει στοιχεία πώς τα επέστρεψε", σχολίασε ο Κων.Τζαβάρας από τη ΝΔ.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) υπογράμμισε ότι ο μάρτυρας ανέδειξε τους ισχυρούς πολυετείς δεσμούς του με το ΠΑΣΟΚ και τον ¶κη Τσοχατζόπουλο, αλλά δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, ενώ πρότεινε, όπως έγινε και με τον μάρτυρα Παντ. Καρακώστα να αποσταλούν τα πρακτικά της εξέτασής του στον εισαγγελέα.