Την ποιότητα της εκπαίδευσης ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αναδεικνύει η τελευταία ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Η Εκπαίδευση με μια Ματιά», η οποία υποστηρίζει ότι η διασφάλιση άρτιων εκπαιδευτικών συστημάτων αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
«Στην παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να σημειωθεί βελτίωση με γνώμονα αποκλειστικά τα εθνικά πρότυπα. Τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα διεθνώς είναι αυτά που αποτελούν σημείο αναφοράς της επιτυχίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ¶νχελ Γκουρία, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο Παρίσι.
«Με την παγκόσμια ύφεση να συνεχίζει να επισκιάζει την αγορά εργασίας, η εκπαίδευση είναι μια σημαντική μορφή επένδυσης που βοηθά [τα κράτη] να ανταπεξέλθουν στις τεχνολογικές και δημογραφικές αλλαγές που αναδιαμορφώνουν τις αγορές εργασίας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, η πρόσφατη εμπειρία αποδεικνύει την αξία της επένδυσης στην εκπαίδευση. Στη διάρκεια της οικονομικής επιβράδυνσης, οι νέοι με χαμηλό επίπεδο σπουδών δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα, με την ανεργία για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να εκτινάσσεται σχεδόν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στις χώρες του ΟΟΣΑ τα έτη 2008-2009.
Για τους νέους, όμως, με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ποσοστό της ανεργίας για το ίδιο διάστημα δεν αυξήθηκε άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων. «Η καλή εκπαίδευση ενισχύει την απασχολησιμότητα», επισήμανε ο κ. Γκουρία. «Στις χώρες που επλήγησαν πρώτες από την ύφεση, τα άτομα χαμηλότερου εκπαιδευτικού επιπέδου αντιμετώπισαν μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση και διατήρηση μιας θέσης εργασίας».