Συγχαρητήρια Πρόντι για την εκλογή Σιούσελ στην Αυστρία

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2002 12:03
A- A A+

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι συνεχάρη τον Αυστριακό καγκελλάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ για την νίκη του στις χθεσινές εκλογές στην Αυστρία, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόντι δήλωσε ότι «σνυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση της Αυστρίας στα ευρωπαϊκά θέματα».

Το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα του Σιούσελ επέτυχε μια ιστορική νίκη αφού για πρώτη φορά από το 1966 κατόρθωσε να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές στην Αυστρία, αποσπώντας το 42,3% των ψήφων. Οι εκλογές σημαδεύτηκαν επίσης από τον καταποντισμό του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας του Γιέργκ Χάϊντερ που συγκέντρωσε μόλις το 10,2%, από 26,9% που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Ο Χάϊντερ υπέστη κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία μεγάλη ήττα ακόμα και στην επαρχία της Καρίνθιας όπου είναι κυβερνήτης.

Το Λαϊκό Κόμμα προηγείται μάλιστα κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες των Σοσιαλδημοκρατών, που έλαβαν το 36,9%. Το κόμμα των Πρασίνων αύξησε λίγο την επιρροή του κερδίζοντας το 9% των ψήφων, από 7,4% που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Σιούσελ, δήλωσε ότι το κόμμα του προσφέρει «αληθινή συνεργασία στα υπόλοιπα τρία κόμματα», ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες προβλέπουν τον σχηματισμό νέας κεντρο-δεξιάς κυβέρνησης και κατέστησαν σαφές ότι η παραταξή τους προτιμά να παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Παρά την νίκη του ο Σιούσελ δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία κι έτσι η επιστροφή της ακροδεξιάς στη νέα κυβέρνηση δεν αποκλείεται ακόμη ως ενδεχόμενο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή