Προβληματισμένος φέρεται να εμφανίστηκε, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από τη στάση της ηγεσίας των Σκοπίων που επέλεξε να απουσιάζει από τη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και τις εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η απουσία Γκρούεφσκι ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους στην έδρα του ΟΗΕ ως «ακόμη μια ένδειξη έλλειψης πολιτικής βούλησης» από μέρους των Σκοπίων, ενώ σημειώνεται πως «αν ο κ. Γκρούεφσκι βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιείτο συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου».
«Η πολιτική βούληση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ειλικρινής, μακάρι να ήταν το ίδιο ειλικρινής και η βούληση από πλευράς των Σκοπίων. Δυστυχώς, μέχρι αυτή την στιγμή δεν βλέπουμε μία κινητικότητα από πλευράς των Σκοπίων προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε, ο κ. Γκρουέφσκι έχει επιλέξει να μην είναι παρών εδώ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπήρχε μια δυνατότητα απευθείας επαφής και κουβέντας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για μια λύση ... Η λύση την οποία η Ελλάδα μπορεί να αποδεχτεί είναι η γνωστή κόκκινη γραμμή: γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση, έναντι όλων», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε: «Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και προς τον κ. Νίμιτς την έκκληση της Ελλάδας και την πρόσκληση προς τα Σκόπια, προς την πολιτική ηγεσία, να προσέλθει με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς διευκρίνισε πως δεν υπέβαλε νέα πρόταση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών.
«Νομίζω ότι πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στην ετοιμασία μιας νέας πρότασης, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα στο τραπέζι, τα οποία τα δυο μέρη μπορούν να τα λάβουν υπόψη τους και να τα συζητήσουν», δήλωσε ο κ. Νίμιτς και σημείωσε πως «ο διάλογος ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς, η σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, είναι σε διαφορετικό επίπεδο τώρα, από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν». Όπως είπε, «ο χρόνος για τελικές προτάσεις δεν είναι τώρα».
«Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις. Στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, έκανα προτάσεις στα δύο μέρη, οι οποίες δεν τα ικανοποιούσαν πλήρως, όμως νομίζω ότι κάποιες από τις ιδέες άξιζε τον κόπο που τις συζητήσαμε και για το λόγο αυτό αισθάνομαι ικανοποιημένος. Ας επιτρέψουμε να συνεχισθεί η διαδικασία και να δούμε πως θα εξελιχθεί», ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.
Σε ερώτηση εξάλλου αν το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών είναι αρκετό ώστε οι δύο πλευρές να βρουν λύση μέχρι το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι ποτέ δεν θέτει προθεσμίες, διότι αυτές «δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση και δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.