Με 538 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 58 αποχές υιοθετήθηκε το (μη δεσμευτικό) ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη λήψη ειδικών μέτρων στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
Στο ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημείωνεται ότι άνθρωποι που ζουν σε νησιωτικές, ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές, αντιστοιχούν σε περισσότερο από 10% του πληθυσμού της ΕΕ. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ένα εξειδικευμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής για τις περιοχές αυτές ώστε να υπερκεραστούν τα προβλήματα τους και να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των πόρων τους.
Η συνθήκη της Λισαβόνας αναγνωρίζει ότι πρέπει να δοθεί "ιδιαίτερη προσοχή" στις περιοχές με σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα και το ΕΚ υποστηρίζει ότι οι ρήτρες αυτές τις συνθήκης πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές στρατηγικές και απτά μέτρα.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πρέπει να παραμείνει το κύριο κριτήριο επιλεξιμότητας για τη χορήγηση βοήθειας περιφερειακής πολιτικής, ωστόσο οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εργαστούν με στόχο την εκπόνηση στατιστικών δεικτών πλέον κατάλληλων, ώστε να παρέχεται μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα του επιπέδου ανάπτυξης αυτών των περιοχών.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να μεριμνήσουν ώστε να συνεχίσουν αυτές οι περιοχές να ωφελούνται από συγκεκριμένες διατάξεις βάσει του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που θα ξεκινήσει το 2014.
Προσαρμογή των υφιστάμενων μέσων
Τα υπάρχοντα μέσα, όπως είναι οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπερκεραστούν τα εμπόδια που παρακωλύουν την εδαφική συνεργασία. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από τους πόρους που διατίθενται σε διασυνοριακό επίπεδο. Στο ψήφισμα ζητείται επίσης να εγκαταλειφθεί το κριτήριο της χιλιομετρικής απόστασης (150 χλμ) που χρησιμοποιείται στη διαδικασία ταξινόμησης των νησιών ως παραμεθόριων περιοχών επιλέξιμων για χρηματοδότηση βάσει προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας.
Το μη δεσμευτικό ψήφισμα υποστηρίχθηκε από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελευθέρους, τους Πράσινους, την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και την ΕΕΔ και όπως προαναφέρθηκε, υιοθετήθηκε με 538 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 58 αποχές.