Κατατέθηκε το σ/ν στη Βουλή για δίκες χωρίς δημοσιότητα

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2002 12:26
A- A A+

Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Σύσταση Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις», με το οποίο προτείνεται η σύσταση αυτού του σώματος, τροποποιούνται διατάξεις του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας και ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του υπουργειου Δικαιοσύνης, καθώς και μισθολογικά θέματα του προσωπικού του υπουργείου.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιοπεριλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται η διεύρυνση των περιπτώσεων που αναφέρονται ενδεικτικά στο άρθρο 330 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στις οποίες το δικαστήριο διατάσσει τη διεξαγωγή της δίκης ή μέρους αυτής, χωρίς δημοσιότητα.

Επίσης, προβλέπεται ο διορισμός περισσοτέρων του ενός (δύο ή τριών) συνηγόρων για την υπεράσπιση κατηγορούμενου για κακούργημα, ο οποίος δεν έχει συνήγορο, εφ' όσον η δίκη λόγω της σοβαρότητας του αντικειμένου πρόκειται να έχει μακρά διάρκεια.

Ακόμα παρέχεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να διατάξει και τη διακοπή της δίκης ή της συνεδρίασης για σημαντικά αίτια.

Με άλλες διατάξεις απαγορεύεται, πλην της οριζομένης εξαιρέσεως, η ολική ή μερική μετάδοση απο την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο,καθώς και η κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού,πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου.

Στους παραβάτες της παραπάνω απαγόρευσης επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών και χρηματική ποινή 20 έως 200 χιλιάδων ευρώ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και όσοι παραβαίνουν την υφιστάμενη απαγόρευση για την τηλεοπτική μετάδοση,κινηματογράφηση, φωτογράφηση ή μαγνητοσκόπηση προσώπων, που οδηγούνται ενώπιον δικαστικών, εισαγγελικών, αστυνομικών και λοιπών αρχών, χωρίς τη ρητή συναίνεση αυτών.

Συγχρόνως ρυθμίζονται θέματα συγκρότησης του δικαστηρίου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, όταν αυτά εκδικάζουν υποθέσεις που λόγω της σοβαρότητας του αντικειμένου τους πρόκειται να διαρκέσουν επί μακρόν.

Ολες οι παραπάνω διατάξεις εκτιμάται ότι συνδέονται με κενά της νομοθεσίας και αφορούν άμεσα στην δίκη των κατηγορουμένων ως μελών της «17 Νοέμβρη».

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή