Την ελπίδα ότι η ενίσχυση του Ταγίπ Ερντογάν μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία ίσως συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στο ίδρυμα Brookings της Ουάσιγκτον.
Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι διαφορετικός από τους προκατόχους του και τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να είναι «τυφλός» για να μην διαπιστώνει ότι ο κ. Ερντογάν δεν είναι Ετσεβίτ και σημείωσε πως εάν κερδίσει τη μάχη με τον Στρατό και τους δικαστικούς στο εσωτερικό αυτό θα είναι καλό και για την Τουρκία αλλά και για την Κύπρο.
Ο Κύπριος πρόεδρος παρουσίασε τις θέσεις του για την επανένωση της Κύπρου και για την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με τους οποίους, όπως υπογράμμισε, «μας συνδέουν κοινοί αγώνες». Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος υπήρξε θύμα βιασμού και τόνισε ότι κατα περιόδους όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν διαδραματίσει αρνητικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας με το πραξικόπημα της χούντας κατά του Μακαρίου που άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή. «Η Κύπρος πλήρωσε πολύ ακριβά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα” ανέφερε χαρακτηριστικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε επίσης ότι η Κύπρος στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η υποστήριξη αυτή έγκειται στην εκπλήρωση, από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεων της προς την Ε.Ε και, ειδικότερα, απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπογράμμισε εν συνεχεία ότι η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να διαχωρίσει το κυπριακό, που αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής, από τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία.
Σε ό,τι αφορά στις απευθείας διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε ότι παρόλο που τον κύριο λόγο για επίτευξη λύσης τον έχει η Τουρκία, στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης είχε επιτευχθεί πρόοδος με τον κ. Ταλάτ, ενώ –όπως είπε- μετά την εκλογή Έρογλου «αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στο κεφάλαιο των περιουσιών καθότι η θέση του είναι ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει ο νυν χρήστης».
Ο κ. Χριστόφιας εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο πριν τη λύση του ζητήματος, αν και θα ήταν καλό, όπως ανέφερε, να αποσύρει τουλάχιστον μέρος αυτών ως δείγμα καλής θέλησης.
Τέλος, ανέλυσε τη δέσμη προτάσεων που υπέβαλε πρόσφατα η ελληνοκυπριακή πλευρά για επιτάχυνση των συνομιλιών και την οποία απέρριψε η άλλη πλευρά, ενώ ξεκαθάρισε ότι απευθείας εμπόριο σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ