Με 144 ψήφους «κατά», 70 «υπέρ» και μία αποχή η κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, βγήκε «αλώβητη» από την πρόταση μομφής, που κατέθεσαν εναντίον της ο «Συνασπισμός για τη Βουλγαρία» και το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», με αιτιολογία την «αποτυχημένης πολιτικής στον τομέα της υγείας».
Ήταν η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπορίσοφ, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, στα τέλη Ιουλίου του 2009.
Στην τοποθέτησή του κατά της πρότασης μομφής, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Τσβέτομιρ Μίχοφ, είπε πως πρόκειται για μια πολιτική ενέργεια, μέσω της οποίας η αντιπολίτευση θέλει απλά να δείξει ότι εξακολουθεί να υπάρχει.
«Η κίνηση αυτή είναι μια έκφραση της βαθιάς υποκρισίας, την οποία έχετε διδαχθεί για περισσότερα από 20 χρόνια», είπε ο βουλευτής του «Γκερμπ», απευθυνόμενος στα αριστερά κόμματα της βουλγαρικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία», Μάγια Μανολοβα, απάντησε πως η πρόταση μομφής, παρά την καταψήφισή της, ήταν επιτυχημένη, καθώς οδήγησε στην αλλαγή προσώπου στο υπουργείο Υγείας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ, είχε δηλώσει ότι, η πρόταση έχει εκπληρώσει την αποστολή της, που ήταν να πυροδοτήσει μια μεγάλη, δημόσια συζήτηση για τα αυξημένα προβλήματα στο σύστημα υγείας.
Τρία πρόσωπα έχουν αλλάξει στον υπουργικό θώκο της Υγείας, στη Βουλγαρία, τους τελευταίους 17 μήνες. Ο Μπόζινταρ Νάνεφ είχε παραιτηθεί κατόπιν ανακοίνωσης της βουλγαρικής εισαγγελίας ότι αρχίζει ανακρίσεις για ενδεχόμενα σκάνδαλα, που αφορούν την αγορά φαρμάκων για τη νέα γρίπη σε φουσκωμένες τιμές. Τον κ. Νάνεφ διαδέχθηκε η ¶ννα-Μαρία Μπορίσοβα, η οποία, έπειτα από 162 ημέρες στο αξίωμα, υπέβαλε, επίσης, παραίτηση, που έγινε αμέσως δεκτή από τον πρωθυπουργό της χώρας.
Ο νυν υπουργός και διάδοχος της κ. Μπορίσοβα, ο 46χρονος γυναικολόγος Στεφάν Κονσταντίνοφ, αναλαμβάνει να «διασώσει» το σύστημα δημόσιας υγείας της Βουλγαρίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και στη σκιά του «μπαράζ» των παραιτήσεων από τη θέση, την προηγούμενη περίοδο.
Σε δηλώσεις του, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Κονσταντίνοφ επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι η μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Η μεταρρύθμιση δεν προχωρά όσο γρήγορα θα έπρεπε και μερικές φορές δεν είναι καν προς τη σωστή κατεύθυνση. Μιλώ για τη βελτίωση του δικτύου των νοσοκομείων στη Βουλγαρία. Υπάρχουν πολλά νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κονσταντίνοφ, μιλώντας σε ιδιωτικό βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BTA