Το ποσόν των 4,6 δισ. δρχ. έναντι 168 δισ. που ζητούσε ο τέως, επιδίκασε το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, ως αποζημίωση στη λεγόμενη βασιλική περιουσία.
Η απόφαση είναι αμετάκλητη και πρέπει να εφαρμοστεί εντός των επομένων μηνών. «Με την απόφαση μπαίνει οριστικά τέλος στις παράλογες απαιτήσεις του τέως και κλείνει οριστικά η εκκρεμότητα με τη μοναρχία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι ο τέως είναι ηθικά και νομικά υπεύθυνος για τη νομιμοποίηση των πραξικοπηματιών και θα έπρεπε να έχει συνείδηση για τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά και της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη τη ρύθμιση του 1992 για τη βασιλική περιουσία.
«Ας αναλογιστεί ο κάθε Ελληνας πολίτης εάν τα 4,6 δισ. δρχ. είναι λίγα χρήματα, σκεπτόμενος τις ανάγκες της περιοχής, του δήμου και της κοινότητας στην οποία ζει», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
«Κρείττον εστί το σιγάν», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, προσθέτοντας : «Χρειάζεται μήπως να θυμίσουμε στη Νέα Δημοκρατία και το αίσχος με τα κοντέϊνερς που έφυγαν από το Τατόϊ»;
«Γιατί να μην χαίρεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Μήπως αυτός θα πληρώσει τα 4,6 δισ.»; ανταπάντησε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
«Οι Γλίξμπουργκ χρωστάνε στο ελληνικό δημόσιο τεράστια ποσά. Η δική μας άποψη είναι ότι δεν έπρεπε η Ελλάδα να δώσει δραχμή», λέει το ΚΚΕ.
«Ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει τίποτα στον Γλίξμπουργκ, αντιθέτως αυτός χρωστάει πολλά στον ελληνικό λαό», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, πριν την ανακοίνωση της απόφασης.