Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο πόρισμά του, που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της Προανακριτικής Επιτροπής. Πρόκειται για τους Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο, Γιώργο Βουλγαράκη και Θεόδωρο Ρουσόπουλο.
Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν τον κ. Θοδωρή Ρουσόπουλο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και τρίτων εταιρειών, μέσω κακουργηματικής απιστίας και απάτης, καθώς και για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου. Ο κ. Ρουσόπουλος παραπέμπεται και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απάτης από κοινού και κατΆ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, για την δήθεν κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βισθωνίδας.
Οι κ. κ. Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος παραπέμπονται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης, που προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στην Μονή και στις εμπλεκόμενες εταιρείες αφανών και εμφανών μετόχων, που αγόρασαν τα ακίνητα που της παραχωρήθηκαν - ενώ παραπέμπονται ως συναυτουργοί του κου Ρουσόπουλου στα υπόλοιπα αδικήματα.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης παραπέμπεται με «σοβαρές ενδείξεις» για την διάπραξη του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του Δημοσίου», κακουργηματικού πάντα, χαρακτήρα.
Στο πόρισμα της Προανακριτικής δηλώνεται πως δεν θεωρείται σκόπιμη η αναφορά στην παραγραφή ή μη, των εντοπισθέντων αδικημάτων, καθώς το θέμα αυτό, «αναγκαίως θέλει απασχολήσει την μετά την ποινική δίωξη ανάκριση, ή και το Δικαστήριο».
Την παραπομπή ή μη, σε Ειδικό Δικαστήριο, των πέντε υπουργών, θα αποφασίσει ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, μετά από την αναμενόμενη υιοθέτηση του πορίσματος από την Ολομέλεια της Βουλής.
Π. Δούκα, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό παραπέμπουν ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, στα δικά τους χωριστά πορίσματα, προτείνουν την παραπομπή των κυρίων Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου. Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ, αν και βάζει «στο στόχαστρο» τους προαναφερθέντες υπουργούς, εκφράζει τη βεβαιότητα πως τα όποια ενδεχόμενα αδικήματα των υπουργών έχουν παραγραφεί (όπως και οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπουργών του ΠΑΣΟΚ που προσυπέγραψαν την παραχώρηση της λίμνης Βισθωνίδας στη Μονή), οπότε εισηγείται την μη παραπομπή τους, ενόψει του κινδύνου να αποτελέσει η παραπομπή, ένα «επικίνδυνο προηγούμενο διεύρυνσης του αξιοποίνου».
Το ΚΚΕ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί οριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής σε σχέση με τον κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο και τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η βλάβη του Δημοσίου συνίσταται στον τρόπο με τον οποίον αναγνωρίστηκε η Μονή ιδιοκτήτρια της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων, όσο και στην «παράνομη» παράδοση στη Μονή, «ίσης ή και μεγαλύτερης αξίας ακίνητα σαν αντάλλαγμα».
Στις σχετικές θέσεις του κόμματος, που συνέταξε ο κ. Αντώνης Σκυλλάκος, κατηγορείται επίσης το ΠΑΣΟΚ, ότι προστάτεψε τους δικούς του υπουργούς από τις πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές τους ευθύνες και προτάσσεται η θέση ότι το πρόβλημα της Βισθωνίδας (και όλων των άλλων μοναστικών διεκδικήσεων), δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό: «Ο κίνδυνος παραμένει όσο θα παραμένει άθικτο το θεσμικό πλαίσιο με τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, τα σουλτανικά φιρμάνια, τα πατριαρχικά συγγίλια και άλλα παρόμοια. Πολιτική λύση πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση και όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου στην υπόθεση Βατοπεδίου» αναφέρει στις θέσεις του ο κ. Σκυλλάκος. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε τουλάχιστον, να ισχύει και γιΆ αυτούς η προθεσμία παραγραφής του ενδεχόμενου αδικήματός τους, που ισχύει και για τους απλούς πολίτες.
Αναλυτικότερα είναι τα πορίσματα των δύο μικρότερων κομμάτων, τα οποία κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για τον μη επακριβή προσδιορισμό της ζημίας του Δημοσίου (κατηγορία που απευθύνει από δική της σκοπιά η ΝΔ) καθώς και για την άρνησή του να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της Προανακριτικής. Και τα δύο κόμματα απαλλάσσουν τους πρώην υπουργούς για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, όχι όμως και από την κατηγορία της απιστίας.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, στα δικά του συμπεράσματα, εγκαλεί την πλειοψηφία ότι επέτρεψε να καταθέσει ο Κώστας Καραμανλής διΆ υπομνήματος, «κατά τρόπο δικονομικά απαράδεκτο», προκειμένου «να προστατευτεί από τυχόν κλήση του κου Σημίτη στην επιτροπή της Siemens». Κατά τα άλλα, ο ΛΑΟΣ εκκινεί από το συμπέρασμα ότι η Βισθωνίδα, ως κοινόχρηστη λίμνη δεν χρειαζόταν να ανταλλαγεί με οικόπεδα - και κρίνει πως η ευθύνη των κ.κ. Κοντού και Μπασιάκου έγκειται στις ανταλλαγές. Όσο για τον Πέτρο Δούκα, η ευθύνη του συναρτάται άμεσα με την κυριότητα της λίμνης, η οποία δεν έχει κριθεί τελεσίδικα απ΄ τα δικαστήρια. Για τον Θ. Ρουσόπουλο, οι ενδείξεις ότι υπήρξε «συντονιστής» του σκανδάλου, είναι αδύναμες, ενώ για τον Γ. Βουλγαράκη, δεν υπάρχουν καν απλές ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΛΑΟΣ δεν προτείνει παραπομπή υπουργού της ΝΔ, καθώς, όπως υποστηρίζει, τα αδικήματά τους έχουν παραγραφεί - και η εκδοχή του ΠΑΣΟΚ πως συμβαίνει το αντίθετο (λόγω του ότι, ορισμένα απΆ τα επίμαχα συμβόλαια υπεγράφησαν και μετά τις εκλογές του 2007), συνιστά «προκλητική και επικίνδυνη διεύρυνση του αξιόποινου».
Οι πορισματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν με ένα κατηγορώ εναντίον των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, όχι μόνον για την αναγνώριση δικαιωμάτων της Μονής επί της λίμνης, αλλά και για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών, με το οποίο, οι μεν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν παραπέμπονται (αφού η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε αναγνωρίσει άλλου είδους ενδεχόμενες ευθύνες πλην των πολιτικών ευθυνών), τα δε ενδεχόμενα αδικήματα των υπουργών της ΝΔ έχουν παραγραφεί.
Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί δεδομένη την κυριότητα του Δημοσίου επί της λίμνης και της όχθης της και προτείνει την παραπομπή σε δικαστικό συμβούλιο των κ. κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου, αναγνωρίζοντας πως το περιορισμένο χρονικό περιθώριο της Προανακριτικής Επιτροπής (ενάντια στη θέληση της ελάσσονος αντιπολίτευσης για παράταση των εργασιών) δεν επέτρεπε να συγκεντρωθεί υλικό, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδείξει ή όχι ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη. Έτσι, για τους δύο τελευταίους, δεν συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας και της παράβασης καθήκοντος αντίστοιχα, αν και για τον πρώτο «η επαγωγική σκέψη οδηγεί σε εύστοχα συμπεράσματα σχετικά με το μέγεθος και τον χαρακτήρα της εμπλοκής του», ενώ για τον δεύτερο, στοιχειοθετείται «αμέλεια» για την ανίχνευση της ουσιαστικής νομιμότητας και εμμονή στην «τυπική νομιμότητα» - τα οποία ωστόσο δεν τιμωρούνται ως παράβαση καθήκοντος.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται για την τελική του κρίση σε σχέση με τους κ.κ. Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου στην Ολομέλεια, για το ενδεχόμενο να προκύψουν στο επόμενο διάστημα νέα στοιχεία.
Θ. Ρουσόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ σπιλώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους
«Με τη σημερινή του απόφαση ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε αυτό που έχω πει από τις 22 Οκτωβρίου του 2008 μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής. Δεν τον ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά η σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων», δηλώνει ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος με αφορμή την έκδοση του πορίσματος.
Ο κ. Ρουσόπουλος κατηγορεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της ειδικής επιτροπής της Βουλής πως «από τις 6 Οκτωβρίου 2010 έως πρόσφατα άλλα έλεγαν σε δημοσιογράφους – όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης – και άλλα προτείνουν στο πόρισμά τους».
Με τη σημερινή τους πρόταση, όπως υποστηρίζει, «καταπατούν θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, υποτάσσοντας την απονομή του δικαίου σε μικροκομματικές επιδιώξεις ευθέως σχετιζόμενες και με τις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές».
«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Μόνον όταν η υπόθεση περιέλθει στην αρμοδιότητα των αμερόληπτων δικαστών θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη», καταλήγει.
Π. Δούκας: Eυτελισμός κάθε έννοιας δικαιοσύνης
Από την πλευρά του ο κ. Δούκας σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, (που απευθύνεται και στα μέλη της), τον κατηγορεί πως «μέσα σε ένα γενικό κλίμα αποδοκιμασίας και επιφυλάξεων, επιταχύνετε την όλη διαδικασία έκδοσης των χωριστών πορισμάτων, με σκοπό τη συγκάλυψη της αλήθειας και τον ευτελισμό κάθε έννοιας δικαιοσύνης».
Επαναλαμβάνει το σύνολο των επιχειρημάτων που έχει υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλοντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή (δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση των δικαστηρίων για το ιδιοκτησιακό της λίμνης, δεν έχουν ξεκινήσει οι νέες έρευνες πραγματογνωμοσύνης που θα αποδείκνυαν την ζημία του Δημοσίου, ενώ από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν παρουσιαστεί τρεις διαφορετικές ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις της ζημίας κλπ.) και υπενθυμίζει την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής, όπου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε τη λειτουργία της Επιτροπής «οριακά αξιόπιστη», αναγνωρίζοντας κενά στην τεκμηρίωση των κατηγοριών.
«Είστε υπεύθυνος για την έρευνα όλων των στοιχείων και εγγράφων και την μη απόκρυψη κανενός από αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση, είστε συνεργός στην οργανωμένη επιχείρηση πολιτικής δίωξης και κατασυκοφάντησης, τόσο της δικής μου, όσο και των συναδέλφων μου. Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν αρμόζουν σε ευνομούμενη Ευρωπαϊκή δημοκρατία» καταλήγει ο κ. Δούκας.
Γ. Βουλγαράκης: Παράνομη και ανήθικη η παραπομπή μου
Για τεράστια πολιτική αθλιότητα του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο ο κ. Βουλγαράκης, σημειώνοντας πως η παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο είναι και παράνομη και ανήθικη, «αφού είναι σε όλους γνωστό, ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή ή σχέση με την όλη υπόθεση».
«Δεν έχουν καταλάβει φαίνεται στο ΠΑΣΟΚ, ότι την απόφασή τους αυτή - δηλαδή την παραπομπή ενός πρώην υπουργού χωρίς στοιχεία, για πολιτικούς και μόνον λόγους - οι σημερινοί υπουργοί θα την βρουν πολλές φορές μπροστά τους στο άμεσο μέλλον», σημειώνει και κατηγορεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι «δημιουργούν με τη συμπεριφορά τους, ένα άθλιο θεσμικό προηγούμενο».
«Δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση, ότι εάν η Βουλή προσυπογράψει αυτή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ, δεν θα δεχθώ καμία παραγραφή. Είναι προφανές ότι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής που ζήτησαν την παραπομπή μου, προσβάλλουν τη Δημοκρατία, παραβιάζουν βάναυσα το Σύνταγμα και τους Νόμους και διαπράττουν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας για το οποίο και θα λογοδοτήσουν στις αρμόδιες Ελληνικές αλλά και Ευρωπαϊκές αρχές», επισημαίνει καταλήγοντας.
ΝΔ: «Βατογκέιτ του ΠΑΣΟΚ»
Για «Βατογκέιτ του ΠΑΣΟΚ» και «πολιτική σκευωρία ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» έκαναν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ, κ.κ. Τασούλας, Βόζενμπεργκ, Δένδιας και Στυλιανίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.
Κατά τον τομεάρχη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος, Νίκο Δένδια, «η Προανακριτική Επιτροπή, δεν μπορεί να εκδώσει πόρισμα, αφού δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση της ζημίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος της Μονής, δεν έχει τελεσιδικήσει η δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής της λίμνης Βισθωνίδας, δεν έχει ελεγχθεί η ροή μαύρου πολιτικού χρήματος, δεν έχει εκτιμηθεί η κατάθεση του αστυνομικού που ανέφερε πιέσεις να συναντηθεί η κατηγορούμενη Σταματίνα Μαντέλη με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Προανακριτική, δεν έχουν ερευνηθεί οι δοσοληψίες της εταιρείας TORCASO που φέρεται να είχε διαχειριστή συγγενικό πρόσωπο του κου Τσοχατζόπουλου και εμφανίζεται και στην υπόθεση Ζήμενς, δεν έχουν εκτιμηθεί τα στοιχεία του κου Κοντού, ότι διαχρονικά έχουν παραχωρηθεί εκτάσεις αξίας 900 εκ. ευρώ σε διάφορα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».
Ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, επεσήμανε πως «η ΝΔ εκφράζεται όπως εκφράζεται, επειδή πρόκειται περί μιας άθλιας σκευωρίας, ιδίως σε μια περίοδο που χρειάζεται ήρεμο πολιτικό κλίμα»
Σε ερώτηση, εάν εξακολουθεί η ΝΔ να αναγνωρίζει «πολιτικές ευθύνες» των υπουργών της (όπως στο πόρισμα της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής), ο κ. Δένδιας απάντησε πως «οι Εξεταστικές Επιτροπές προβλέπονται ως εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Εισήλθε η κρίση του ελληνικού λαού, οπότε δεν έχει νόημα να απαντήσουμε».
Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές των πρώην υπουργών της ΝΔ, πως θα στραφούν δικαστικώς ενάντια στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ο Κ. Τασούλας απάντησε πως «δεν υπάρχει καθοδήγηση της ΝΔ για τις επιλογές των πρώην υπουργών», παρατηρώντας πάντως, ότι «η Δικαιοσύνη δεν υπάρχει μονάχα για τους καταγγελλόμενους, αλλά και για τους συκοφαντούντες».
Τέλος, σε ερώτηση εάν η Νέα Δημοκρατία πρόκειται ως κυβέρνηση, να προχωρήσει και σε άλλες ανταλλαγές ακινήτων με Μονές, εφόσον κρίνει ως επιτυχημένη την ακολουθηθείσα διαδικασία των ανταλλαγών, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης σημείωσε «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να μελετηθεί. Μέσα στο πρόγραμμά μας θα πρέπει να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους, περισσότερο ανταποδοτικές για το δημόσιο συμφέρον».
Σε κάθε περίπτωση, ο Κ. Τασούλας διευκρίνισε πως «η κουλτούρα απόδοσης δημόσιας περιουσίας για κοινωφελείς σκοπούς (όπως η πρόσφατη παραχώρηση έκτασης του Στρατού για την δημιουργία ογκολογικού νοσοκομείου), δεν πρόκειται να θιγεί».
Γ. Πεταλωτής: Η ΝΔ επιχειρεί να παραπλανήσει τους πολίτες
Απαντώντας στα στελέχη της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός θα περίμενε από την - τρεις φορές αποχωρούσα από τη Βουλή - ΝΔ να παραδεχτεί, έστω και τώρα, τις τραγικές ευθύνες της στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου».
Αντίθετα, όπως είπε, «σήμερα, και ενώ έπρεπε να βρίσκεται στην προκαταρκτική επιτροπή και να συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας, προτίμησε να ψεύδεται και να επιχειρεί να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες. Προτίμησε η ΝΔ να αποδίδει σε “εμπάθεια” του ΠΑΣΟΚ τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από πρώην υπουργούς της, “ανακαλύπτοντας” μετά από τόσα χρόνια την, δήθεν, ανυπαρξία ζημίας του Δημοσίου και συνεπώς την ανυπαρξία σκανδάλου. Κάτι που φυσικά έχει αποδειχθεί μέσα από δεκάδες διαδικασίες μέχρι τώρα, αφού απλούστατα, ανταλλάχθηκε περιουσία του Δημοσίου με περιουσία του Δημοσίου».
Κάλεσε τέλος τα στελέχη της ΝΔ «πριν μιλήσουν για δήθεν “σκευωρία” και “εμπάθεια”, ας δικαιολογήσουν στους πολίτες, γιατί ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής μίλησε για “σκανδαλώδη υπόθεση” και γιατί ο κ. Σαμαράς απομάκρυνε τους πρώην υπουργούς της ΝΔ με συνοπτικές διαδικασίες, θεωρώντας τους “βαρίδια”».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ