Η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, το Μεσανατολικό, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα (όπως οι ευρύτερες επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στο Σουδάν, που βαίνει προς αναβολή) βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Δ.Δρούτσας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέτ Αμπούλ Γκάιτ.
Φθάνοντας στο Κάιρο -επόμενο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή- ο κ. Δρούτσας είχε πρόγευμα εργασίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, με τον οποίο συνυπέγραψαν Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσων, που θεσμοθετεί τις επαφές των δύο υπουργείων Εξωτερικών σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Κατά τη συνομιλία των δύο ΥΠΕΞ για το Μεσανατολικό -με την επανάληψη των συνομιλιών να προσκρούει σε σοβαρά εμπόδια- εξετάστηκε η επίδραση που ασκεί η ευρύτερη περιρρέουσα κατάσταση και ισορροπίες ανάμεσα σε Συρία, Ιράν, Ισραήλ και Λίβανο, αλλά και στο εσωτερικό του Λιβάνου.
Ενα ακόμα θέμα που συζητήθηκε, ήταν το επικείμενο δημοψήφισμα στο Σουδάν και το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης ενός πολέμου «βορείων» και «νοτίων», καθώς επίσης και θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
«Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα μείνει να φυλάττει Θερμοπύλας»
Ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο.
Ο κ.Δρούτσας αναφέρθηκε στο «πλούσιο, γνωστό και σημαντικό έργο του Πατριαρχείου», παρατήρησε πως η παρουσία της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας στην περιοχή είναι ορατή «σε κάθε βήμα» και διαβεβαίωσε ότι επιθυμία του υπουργείου Εξωτερικών είναι «να αξιοποιηθεί το έργο του Πατριαρχείου» για το οποίο ο Πατριάρχης Θεόδωρος είναι άξιος συγχαρητηρίων. Τέλος, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Αλεξάνδρεια.
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αδιάλειπτη υποστήριξή της και παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο Μουμπάρακ, που όπως είπε, πάντα διευκολύνει το έργο του Πατριαρχείου, ενώ τόνισε πως στο πλαίσιο του ελληνισμού «το Πατριαρχείο θα μείνει να φυλάττει Θερμοπύλας».
Όπως σημείωσε, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει ιστορία 2000 χρόνων στην Αίγυπτο και δραστηριοποιείται σε 54 αφρικανικά κράτη, λειτουργώντας νοσοκομεία, σχολεία και κατασκευάζοντας πηγάδια για πόσιμο νερό, ενώ πρόσφατα τελείωσε η ανακαίνιση της Σχολής που προετοιμάζει τους ιεραποστόλους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ