Α. Βγενόπουλος: Έκλεισε ο κύκλος της συκοφαντίας

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 17:01
UPD:19:40

Ικανοποιημένος γιατί, όπως ανέφερε, έκλεισε ο κύκλος της συκοφαντίας σε βάρος του, δήλωσε ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων.

A- A A+

Ικανοποιημένος γιατί, όπως ανέφερε, έκλεισε ο κύκλος της συκοφαντίας σε βάρος του, δήλωσε ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος διότι έχει κλείσει ο κύκλος της συκοφαντίας με τη δήθεν ανάμειξή μου στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών και κατέθεσα πλέον σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή ως μάρτυς κατηγορίας», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Καταθέτοντας ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε το θέμα των δομημένων ομολόγων σκάνδαλο το οποίο, όπως είπε, «δέον είναι να αποδειχθεί».

Υποστήριξε ακόμη ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι ήταν ενήμεροι για την έκδοση των ομολόγων, όπως επίσης και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εκτίμησε ότι πρέπει να ήταν σε πλήρη γνώση όλου του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης.

«Αν αποδειχθεί ή εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει μια υψηλή πιθανολόγηση ότι ήταν γνωστό στο πολιτικό σύστημα της εποχής ότι τα ομόλογα κατέληγαν στο ταμείο, τότε η απιστία τόσο αυτών των ανθρώπων που έκαναν τις εκδόσεις, όσο και των οποιωνδήποτε άλλων, που έχουν επωφεληθεί από όλη αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία, είναι αποδεδειγμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατάθεσή του ο κ. Βγενόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι φαίνεται αδιανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι έγινε αυτή η έκδοση αυτού του συγκεκριμένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων κάτω από αυτές τις συνθήκες και δεν ήταν εις πλήρη γνώση όλου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας πιθανόν, με διαφορετικό βαθμό ανάμειξης πιθανόν. Μια υπογραφή για την έκδοση πιθανόν να φέρει μια διαφορετική ευθύνη. Η δική μου εκτίμηση όμως είναι ότι ήταν εις γνώση όλοι».

Συνεχίζοντας παρέδωσε ένα καταλυτικό, όπως το χαρακτήρισε, έγγραφο. Το έγγραφο αυτό είναι μια επερώτηση την οποία είχε κάνει ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βερελής, με ημερομηνία 21-9-2006 προς τον κ. Τσιτουρίδη και του είχε πει τότε, όπως ανέφερε, «ότι τα ασφαλιστικά ταμεία επενδύουν, ως ο νόμος προβλέπει, σημαντικά ποσά σε ομόλογα ή άλλης μορφής χρεόγραφα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων επέλεξε την κατά κύριο λόγο επένδυση των διαθεσίμων του σε τραπεζικό ομόλογο. Προσέξτε τι λέει, σε τραπεζικό ομόλογο. Κατόπιν αυτού ερωτάται ο κύριος Υπουργός τι ποσά επένδυσε το ταμείο, ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν κ.λπ.»

«Απαντά, λοιπόν, ο κ. Τσιτουρίδης στις 10-10-2006 τα εξής καταπληκτικά: Πρώτον, ότι οι επενδύσεις σε τίτλους τους ελληνικού δημοσίου κ.λπ. είναι ελεύθερα. Και μετά λέει ότι για την αξιοποίηση μέρους των αποθεματικών του το ΤΑΞΥ προέβει κατά την περίοδο Ιούλιος 2005-Σεπτέμβριος 2006 σε αγορά αποκλειστικά και μόνο κρατικών ομολόγων ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή, αποκρύπτει το γεγονός ότι μιλάμε για δομημένα ομόλογα, λέει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με συνεργαζόμενη τράπεζα τη Marfin Bank και όχι σε αγορά τραπεζικών ομολόγων, όπως διατυπώνεται στην ερώτηση», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κ. Βγενόπουλος εκτίμησε ότι «το υπουργείο Απασχόλησης, πως λεγόταν αυτό δεν το θυμάμαι, του κ. Τσιτουρίδη, γνώριζε πλήρως που επενδύοντο τα αποθεματικά του Ταμείου και ενδεχομένως να υπήρχε κάποια κατεύθυνση... Είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν γνώριζε το υπουργείο...»

«Οι τοποθετήσεις στους κρατικούς αυτούς τίτλους έγιναν χωρίς την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου, με βάση την πάγια θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας...», συνέχισε και όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Πρωτόπαπας του σημείωσε ότι «αυτό είναι ψέματα», πρόσθεσε: «Είναι δυο τα ψέματα. Το πρώτο ψέμα είναι ότι είναι ομόλογα, ενώ είναι δομημένα ομόλογα και το δεύτερο είναι ότι έγινε χωρίς την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου...».

«Όπως έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής, εμφανίζεται ότι με πρωτοβουλία κάποιων αναδόχων, είτε Ελλήνων είτε ξένων, κάποιος πήγαινε και τους έλεγε: Να βγάλεις αυτό το προϊόν με κάποιους όρους», σημείωσε ο κ. Βγενόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν μέσα σε όλη την ιστορία. Εγνώριζε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ένας αρμόδιος που είχε εκεί, ήταν απόλυτος γνώστης των όλων εξελίξεων που υπήρχαν σε αυτό το ταμείο ...».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή