Εκδηλώσεις για την επέτειο των 2500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 15:34
UPD:15:41

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του 28ου Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στις 31 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή περισσοτέρων από είκοσι χιλιάδων αθλητών από όλο τον κόσμο (φωτό αρχείου).

A- A A+

Με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα, που άλλαξε τη ροή της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του 28ου Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στις 31 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή περισσοτέρων από είκοσι χιλιάδων αθλητών από όλο τον κόσμο.

Ακολουθεί εκτενής περιγραφή των δράσεων:

«Δημοκρατία και η Μάχη του Μαραθώνα» - Σάββατο 23 Οκτωβρίου

Εγκαινιάζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, στο Ζάππειο Μέγαρο, η έκθεση με τίτλο «Δημοκρατία και η Μάχη του Μαραθώνα» (εικ. 1)

Στην έκθεση, ο Σπύρος Μερκούρης και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν τους δύο πολιτισμούς (ελληνικό – περσικό) που αναμετρήθηκαν στη Μάχη του Μαραθώνα, παραθέτουν τους λόγους της νίκης των Αθηναίων και εκθέτουν την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού ύστερα από την επικράτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η εξέλιξη αυτή, όμως, αφορά το σύνολο του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού. Μέσω της τέχνης οδηγούμαστε στη σύγχρονη εποχή όπου η απήχηση του επιτεύγματος των Μαραθωνομάχων εξακολουθεί να εμπνέει. Οι αξίες που υπερασπίστηκαν 2.500 χρόνια πριν είναι πιο ζωντανές από ποτέ και η απήχηση των Μαραθωνίων δρόμων έχει πλέον καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη. Για να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους οι συντελεστές της Έκθεσης χρησιμοποιούν αντίγραφα αρχαίων τεχνουργημάτων (αγαλμάτων, αγγείων, όπλων) και επιγραφών, χάρτες, κοστούμια και οπτικοακουστικό υλικό. (εικ. 2) (εικ. 3)

Κύριοι συντελεστές της Έκθεσης είναι ο Σπύρος Μερκούρης, η αρχαιολόγος Έρση Σπαθάρη και ο σχεδιαστής Γιώργος Πασσίδης.

Διάρκεια έκθεσης 23/10 – 1/11/2010

Πληροφορίες: Αλεξάνδρα Κυριακοπούλου, 6944536690

«Η Νίκη του Καλλιμάχου» στο Μουσείο της Ακρόπολης - Τρίτη 26 Οκτωβρίου

Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει συναρμολογημένα όλα τα πολύτιμα θραύσματα της «Νίκης του Καλλιμάχου» όπως διασώθηκαν από την αρχαιότητα. Τα αποκαλυπτήρια του αναστηλωμένου αναθηματικού μνημείου προς τιμή του στρατηγού Καλλιμάχου (εικ. 4) θα πραγματοποιηθούν στις 13:00. Ο ¶ρχοντας Πολέμαρχος Καλλίμαχος ήταν ένας από τους δέκα στρατηγούς των Αθηναίων που αποφάσισαν τη σύγκρουση της Αθήνας με την Αυτοκρατορία των Περσών το 490 π.Χ. Ο ίδιος ο Καλλίμαχος πολέμησε στο Μαραθώνα γενναία κι έπεσε στη μάχη για την ελευθερία της πατρίδας. Αμέσως μετά σε κεντρική θέση πάνω στο βράχο της Ακρόπολης υψώθηκε από την πόλη το μνημείο της «Νίκης του Καλλιμάχου» (εικ. 5).

«Μαραθών Σαλαμίς» στην Εθνική Λυρική Σκηνή – Παρασκευή 29 Οκτωβρίου

Η όπερα Μαραθών – Σαλαμίς ολοκληρώθηκε από το Ζακυνθινό συνθέτη Παύλο Καρρέρ -ή Καρρέρη- το 1886 με σκοπό να εγκαινιάσει το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών (1888). Ωστόσο, πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια μόλις το 2003, δηλαδή 115 χρόνια μετά τη σύνθεσή της. Φέτος δίνεται ξανά η ευκαιρία στο κοινό να την παρακολουθήσει, σε τέσσερις παραστάσεις με εορταστικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη του Μαραθώνα. Βασίζεται σε ιταλικό ποιητικό κείμενο του Μέμνονα Μαρτζώκη. Η υπόθεση διαδραματίζεται πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.). Η σκηνοθεσία του Ισίδωρου Σιδέρη, καθώς και τα σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ θα ξετυλίξουν το μίτο της ελληνικής ιστορίας, υπό την έμπειρη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. (εικ. 6) (εικ. 7)

Πληροφορίες: Θέατρο Ολύμπια

29, 30, 31 Οκτωβρίου / 2 Νοεμβρίου 2010 (4 παραστάσεις)

Ώρα έναρξης 20.00, τηλ. 210 3711 392

«Του Μαραθωνίου Μarathon Ρroject» - Κυριακή 31 Οκτωβρίου

Η διοργάνωση έχει ως αφορμή τη διεθνή εκδήλωση με τον γενικό τίτλο, ‘The Marathon Project’, που πραγματοποιείται ετησίως, από το 2005, στην Serpentine Gallery του Λονδίνου, συνθέτοντας σε μια μαραθώνια συνέχεια ομιλιών και παρουσιάσεων ένα σημαντικό αρχείο, έναν πολυδιάστατο, πρωτοφανή ‘δρόμο’ σκέψης και έκφρασης καλλιτεχνών και διανοουμένων γύρω από ένα κεντρικό θέμα (π.χ. Ο Μαραθώνιος της Ποίησης, του Μανιφέστου, των Χαρτών κλπ. http://www.serpentinegallery.org/)).

Το “Του Μαραθωνίου Μarathon Ρroject” (εικ. 8) θα πραγματοποιηθεί ως μέρος των εορτασμών της επετείου των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα και της διοργάνωσης του φετινού Χρυσού Μαραθώνιου Δρόμου. Λόγος υλοποίησης της εκδήλωσης είναι η ανάγκη για μια διαφορετική ανάγνωση τόσο της επετείου όσο και μιας σειράς ιστορικών και πολιτισμικών γεγονότων που βρίσκονται στη ρίζα της. Αυτός ο Μετα-Μαραθώνιος, ο λόγος, δηλαδή, περί του Μαραθωνίου, προσφέρει την ευκαιρία να συνδεθεί εκ νέου, το ‘Μαραθώνιο μήνυμα’ τόσο με το κέντρο εκπόρευσής του, όσο και με τους πολυάριθμους αναμεταδότες και πολλαπλασιαστές του διεθνώς.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή, η οποία αποδεικνύεται κρίσιμη και αποφασιστική για τη διαμόρφωση της ευρύτερης φυσιογνωμίας της Ελλάδας. Ο στοχασμός για έναν νέο Ανθρωπισμό, όπως τον αναδεικνύει η σύγχρονη κουλτούρα, η ερμηνεία και επανερμηνεία της αρχαιότητας, των τοπικών παραδόσεων και της πρωτοπορίας, σε ένα παγκόσμιοποιημένο κόσμο υβριδικών μορφών, η επαναδιαπραγμάτευση της έννοιας του ¶λλου (η οποία αναδύεται μέσα από την ίδια τη Μάχη του Μαραθώνα και τους ‘Πέρσες’ του Αισχύλου), η συμβολική μεταμόρφωση του πολεμιστή στον αγωνιστή Φειδιππίδη, και ο ρόλος των τεχνών στην απο-μνημόνευση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, είναι μερικά από τα θέματα αυτής της διοργάνωσης.

Επιμελητές της εκδήλωσης “του Mαραθωνίου Marathon Project” είναι οι Hans Ulrich Obrist και Νάντια Αργυροπούλου και συμμετέχουν καλλιτέχνες, λογοτέχνες, διανοούμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Daniel Birnbaum, Jeff Koons, Huang Yong Ping, Nikolaus Hirsch, Sarah Morris, Simon Fujiwara, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Κουνέλης, Δημήτρης Δημητριάδης, Πάνος Κουτρουμπούσης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ζυράννα Ζατέλη, ¶γγελος Παπαδημητρίου, Αντώνης Λιάκος, Γιώργος Κουμεντάκης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Βλάσης Κανιάρης και άλλοι. Το υλικό της εκδήλωσης θα εκδοθεί με τη μορφή βιβλίου με διεθνή διανομή.

ώρα έναρξης 16:00,

Μουσείο Ακρόπολης

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή