Επιμένει η κυβέρνηση στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των υπαλλήλων στην ΑΓΡΟΓΗ, ενώ αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα μέσα που παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής για την ανατροπή της σχετικής διάταξης εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση.
Το ζήτημα της απόλυσης των 260 περίπου υπαλλήλων της ΑΓΡΟΓΗΣ ΑΕ, που προβλέπεται από το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα» βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Με υπόμνημα που απέστειλαν στην επιτροπή τόσο ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Δόλγιρας, όσο και η ΓΣΕΕ εκφράζουν τη διαφωνία τους με την αναφορά του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, που προβλέπει την καταγγελία των συμβάσεων αορίστου χρόνου στην ΑΓΡΟΓΗ με την αιτιολογία ότι ήταν προεκλογικές και παράνομες.
«Οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτε για τα λάθη του πολιτικού συστήματος. Aς κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια τη νομιμότητα πρόσληψης» τονίζει ο κ. Δόλγιρας, κρίνοντας ταυτόχρονα ασαφές το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνουν οι μετατάξεις των εργαζομένων στις υπό συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίες ή οργανισμούς του Δημοσίου.
Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Π. Παυλόπουλος, όσο και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης έκαναν λόγο για άδικη κα αντισυνταγματική πράξη που συνιστά πολιτική δίωξη, υπογραμμίζοντας ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες προσλήψεων.
Όπως διευκρίνισε απαντώντας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, στις 3 Αυγούστου 2009 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ και την επομένη έγινε η προκήρυξη των θέσεων. Παράλληλα, στις 5 Αυγούστου συστάθηκε η επιτροπή αξιολόγησης και στις 10 Αυγούστου έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων που ανήλθαν στις 3.500, ενώ μέσα σε τέσσερις ημέρες εξετάσθηκαν όλες αυτές και βγήκαν τα αποτελέσματα. «Η δική μου λογική λέει, ότι πρακτικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί», τόνισε.
Εκ μέρους των κομμάτων της Αριστεράς οι βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και Βασίλης Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισαν ότι η διάταξη είναι προπομπός για απολύσεις μονίμων υπαλλήλων από το Δημόσιο. Παράλληλα, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ ¶γγελος Κολοκοτρώνης χαρακτήρισε προκλητική τη διπλή αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΑΓΡΟΓΗΣ, αφού όπως είπε οι προσληφθέντες επί ΠΑΣΟΚ δεν θίγονται.
Τα ίδια είχαν γίνει και παραμονές των εκλογών του 1993 με 6.000 προσλήψεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ιωάννης Βλατής, για να του αντιτάξει ο Σωτήρης Χατζηγάκης ότι το ΠΑΣΟΚ «μιμείται τις μεθόδους Κουτσόγιωργα».