«Ξενίζει» στην Τουρκία η σύσταση Ε.Ε. για το Κυπριακό

«Αν θέλει λύση η Ε.Ε. πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικότητες στο νησί»
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 11:26
UPD:13:27

A- A A+

Παρά την ικανοποίηση που εξέφρασε η Αγκυρα διά του υπουργείου Εξωτερικών για την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «ξενίζει» η έκκληση της Ε.Ε. για «δραστήρια στήριξη» της Τουρκίας προς την επίλυση του Κυπριακού.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά στα περί έλλειψης προόδου στο θέμα της εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και γενικότερα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην πραγματικότητα, στην πρόοδο που έχει καταστεί δυνατόν να σημειωθεί μέχρι σήμερα στη διαδικασία επίλυσης (του Κυπριακού)», τονίζεται μεταξύ άλλων, «έχει παίξει σημαντικό ρόλο η έντονη προσπάθεια που κατέβαλε η τουρκική πλευρά. Η τουρκική πλευρά με τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο με την υποστήριξη και της Τουρκίας, έδωσε τη δυνατότητα να σημειωθεί σημαντική πρόοδος». «Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε δέσμη μέτρων στο περιουσιακό ζήτημα και έθεσε νέες και δημιουργικές ιδέες», σημειώνεται και όπως υποστηρίζεται, «έχει γίνει αποδεκτό και από πλευράς ΟΗΕ, ότι με τον τρόπο αυτό έχει προσεγγιστεί πολύ ο στόχος της λύσης». «Η Τουρκία, όπως συνέβη και μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να παράσχει κάθε μορφής στήριξη προς τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στο Νησί -και με βάση τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτριας χώρας, να αναπτύσσει πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνει τις πλευρές», δηλώνει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Παρ' όλες τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς δεν έχει προς το παρόν σημειωθεί η επιθυμητή πρόοδος. Αυτό όμως, δεν οφείλεται ούτε στην Τουρκία ούτε στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Και για το λόγο αυτό, ξενίζει το γεγονός ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται όροι περί προσδοκίας για δραστήρια στήριξη της Τουρκίας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και στη συνέχεια προβαίνει σε υποδείξεις προς την Ε.Ε.: «Εάν (η ΕΕ) επιθυμεί να ανοίξει το δρόμο για τη λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικότητες αυτές και πρώτα από όλα -και για να δώσει τέλος στον αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων- να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με την απόφαση του Συμβουλίου στις 26 Απριλίου 2004».

Ως προς τις γενικότερες τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις στη ανακοίνωση εκφράζεται η ικανοποίηση της Άγκυρας, επειδή στην έκθεση «καταγράφονται οι εξελίξεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο ένα χρόνο, στο θέμα των πολιτικών κριτηρίων», ενώ επισημαινεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε αμφότερα τα κείμενα -Έκθεση Προόδου και κείμενο Στρατηγικής Διεύρυνσης- γίνεται ευρεία αναφορά «στα δημιουργικά βήματα στα οποία προβαίνει η Τουρκία στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής και χαρακτηρίζεται η δραστήρια εξωτερική πολιτική της ως κέρδος για την Ε.Ε.».

Τέλος, δηλώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πραγματώνει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στη ΕΕ, η οποία χαρακτηρίζεται "στρατηγικός στόχος", με την επισήμανση ωστόσο ότι και η Αγκυρα περιμένει από την Ε.Ε. να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία.

Στην Έκθεσή της η Κομισιόν διαπιστώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος εκ μέρους της Τουρκίας ούτε στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας, αλλά ούτε και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά από την Άγκυρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού. Μάλιστα, καλεί την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει συνομιλίες που έχουν ως στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνεται ότι παρά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής και μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2006 και του Δεκεμβρίου του 2009, η Τουρκία δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στην πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Αγκυρας και την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι επείγουσας σημασίας να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της για την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας

και την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι θα συνεχίζει να εξετάζει και να αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα που καλύπτονται από τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2006. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η έλλειψη προόδου, η Επιτροπή προτείνει να συνεχιστούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν το 2006 με το «πάγωμα» κεφαλαίων, εξέλιξη η οποία, όπως προειδοποιεί, θα έχει «διαρκή επίπτωση στη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων».

Αναφορά γίνεται επίσης στο γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ επισημαίνεται ότι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των συστημάτων ελέγχου του εναερίου χώρου της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να εκθέτει σε κίνδυνο την εναέρια ασφάλεια στην περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή