Εκατέρωθεν απαντήσεις στο σχέδιο Ανάν

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2002 07:14
UPD:07:23
A- A A+

Παρέδωσε τελικώς χθες η τουρκοκυπριακή πλευρά την απάντηση Ντενκτάς στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Η απάντηση Κληρίδη είχε δοθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης αλλά αποσύρθηκε, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είχε καταθέσει τη δική της, επικαλούμενη βλάβη στο fax.

Η απάντηση Κληρίδη κατατέθηκε ξανά χθες το βράδυ στον Κόφι Ανάν. Ο Ραούφ Ντενκτάς, μετά την κατάθεση της απάντησής του, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι «γάμος με το ζόρι δεν γίνεται» και ότι το σχέδιο Ανάν χρειάζεται σε βάθος μελέτη.

«Η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς ουρές και αστερίσκους», δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, σημειώνοντας ότι ολοκληρώθηκαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ότι στις 12 Δεκεμβρίου η Κύπρος θα είναι μία από τις 10 χώρες που θα ενταχθούν, ασχέτως εάν στο μεταξύ υπάρξει ή όχι πρόοδος στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία αντιτίθεται στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2005, καθώς η Αγκυρα θα αντιμετωπίσει εξαιρετικές δυσκολίες να πείσει την κοινή της γνώμη», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, παρακίνησε τους Ευρωπαίους εταίρους να δώσουν στην Τουρκία βέβαιη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση της Βρετανίας από τη Γαλλία και τη Γερμανία, που φαίνονται να ευνοούν μια προσέγγιση με βραδύτερο χρονικό ορίζοντα.

Πολιτική παρέμβαση στο θέμα του Κυπριακού έκανε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος διερωτήθη : «Είναι δυνατόν να μην επαναστατήσει κανείς όταν βλέπει πού πηγαίνει αυτή η υπόθεση»; Και συμπλήρωσε : «Οταν θα γίνει ό,τι γίνει, τότε θα ξυπνήσουμε. Θα αρχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε, θα κάνουμε συλλαλητήρια, θα φωνάζουμε ότι αδικηθήκαμε και ότι η Κύπρος από ελληνική γίνεται σιγά-σιγά τουρκική».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή