Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου αναφέρεται σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι οι απολαβές κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων, οι αλλαγές στις Φυλακές σε ό,τι αφορά στα παράπονα που υποβάλλουν οι κρατούμενοι στην Επίτροπο Διοικήσεως, καθώς και το β΄ μέρος της συνέντευξης του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού.
Η «Αλήθεια», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αδικη κοινωνία», αποκαλύπτει το σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών για τις απολαβές κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων το 2011 και γράφει ότι υπάρχουν αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων μέχρι και 512 ευρώ το μήνα ενώ 70,000 συνταξιούχοι παίρνουν 524 ευρώ το μήνα. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι μετά από 46 χρόνια αποκαλύπτεται σε όλες του τις διαστάσεις το μυστικό που έκρυβε το πολεμικό πλοίο της Κυπριακής Δημοκρατίας «Φαέθων» και γράφει ότι το κτύπησε η τουρκική αεροπορία το 1964, σκοτώνοντας έξι Ελλαδίτες μέλη του πληρώματος.
Ο «Πολίτης», με τίτλο «Λογοκρισία με ρόδες στο τμήμα Φυλακών», γράφει ότι οι καταγγελίες που υπέβαλλαν οι κρατούμενοι στην Επίτροπο Διοικήσεως ενόχλησαν τον αναπληρωτή διευθυντή των Φυλακών, ο οποίος έκανε «έξωση» στα κιβώτια παραπόνων και τα μετέφερε στην ανοικτή φυλακή, εμποδίζοντας την πρόσβαση των καταδίκων. Προσθέτει ότι μετά από παραστάσεις της Επιτρόπου τα κιβώτια επανήλθαν αλλά με οδηγίες του κ. Τρυφωνίδη τοποθετήθηκαν με ρόδες για να μετακινούνται εκτός φυλακής. Αλλού γράφει ότι η πορνεία στην καρδιά της Λευκωσίας στο εμπορικό κέντρο και στην Παλλουριώτισσα έχει πάρει διαστάσεις με τους κατοίκους να αντιδρούν έντονα.
Η «Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ταξίδι στην …. ομίχλη», γράφει ότι ομιχλώδες παραμένει το παρασκήνιο της συνάντησης της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και προσθέτει ότι η ημερήσια διάταξη δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ενώ ασφαλείς παραμένουν μέχρι στιγμής και οι κινήσεις του ΓΓ. Αλλού, η «Σ» γράφει ότι διαστάσεις τρόμου προσλαμβάνει το φαινόμενο των κρουσμάτων νεανικής παραβατικότητας με θύματα ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι ξυλοκοπούνται στη Λευκωσία.
Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Σκηνικό και για πάρε - δώσε», γράφει ότι για όλα τα πιθανά σενάρια ετοιμάστηκαν τα Ηνωμένα Εθνη ενόψει της συνάντησης ΓΓ ΟΗΕ με Χριστόφια – Ερογλου και προσθέτει ότι ο ΟΗΕ θεωρεί πως εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν και οι διαπραγματευτές το θελήσουν μπορεί να υπάρξει πάρε – δώσε τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι στο ιλιγγιώδες ποσό του ενός εκατ. ευρώ προσεγγίζουν πλέον τα χρωστούμενα επιχειρηματιών της πόλης που ενοικιάζουν υποστατικά ή χώρους από το Δήμο Πάφου.
Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Τα κέρδη κατά της κρίσης», προβάλλει το β΄ μέρος της συνέντευξης του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού και γράφει ότι εισηγείται ολοκληρωμένη έρευνα για τις αεροπορικές μεταφορές και απόδοση ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν. Η «Χ» γράφει επίσης ότι αναλλοίωτες παραμένουν οι θέσεις του ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών από την παγκόσμια οικονομική κρίση στην οικονομία. Αλλού, γράφει ότι συμπληρώνονται σήμερα 27 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους με κόμματα και οργανώσεις να καταδικάζουν το γεγονός.
ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)