Στο στόχαστρο του υπ. Παιδείας η ευνοιοκρατία στα πανεπιστήμια

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 12:35
A- A A+

Στις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας για την πάταξη της ευνοιοκρατίας στους κόλπους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας εστίασε, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υφυπουργός Γ. Πανάρετος.

«Έχουν ήδη ακυρωθεί 16 εκλογές μελών ΔΕΠ, πράγμα πρωτοφανές στα χρονικά του Υπουργείου. Ένα μεγάλο μέρος από αυτές ενέχουν στοιχεία νεποτισμού. Προχθές, απεστάλη ερώτημα για το κλείσιμο τμήματος, στο οποίο το φαινόμενο αυτό είχε πάρει ακραία μορφή. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», τόνισε ο κ. Πανάρετος.

Ο κ. Πανάρετος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξάρτηση των επικεφαλής των Πανεπιστημίων, από εσωτερικές ομάδες που δραστηριοποιούνται με αυτό τον τρόπο, τους υποχρεώνει να λειτουργούν περισσότερο ως πολιτευτές παρά ως ακαδημαϊκοί ηγέτες.

Όπως εξήγησε εν συνεχεία η απάντηση στο πρόβλημα είναι να ακολουθούν τα Πανεπιστήμια τις διεθνώς αποδεκτές παραδοσιακές ακαδημαϊκές πρακτικές και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διοίκησής τους, ώστε οι διοικήσεις να έχουν κίνητρα για να σταματούν τέτοιες πρακτικές και όχι για να τις συγκαλύπτουν.

Ο κ. Πανάρετος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξάρτηση των επικεφαλής των Πανεπιστημίων, από εσωτερικές ομάδες που δραστηριοποιούνται με αυτό τον τρόπο, τους υποχρεώνει να λειτουργούν περισσότερο ως πολιτευτές παρά ως ακαδημαϊκοί ηγέτες. «Η θέση εξουσίας τους σήμερα εξαρτάται από αυτούς που οφείλουν να ελέγξουν -και δυστυχώς στο δίλημμα του να διαφυλάξουν την ακαδημαϊκή δεοντολογία ή το πόστο εξουσίας τους δεν δίνουν πάντα πειστική απάντηση», τόνισε, ενώ μια λύση θα ήταν –όπως είπε- να συμμετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα εκλέκτορες, από το εξωτερικό, για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της διαδικασίας από εσωτερικές διασυνδέσεις.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στον σχεδιαζόμενο «Καλλικράτη» στα Πανεπιστήμια, στη χωροταξική δηλαδή αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων.

Όπως σημείωσε σήμερα, έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό νέων που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης σπουδών στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πτυχιούχων.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, τόνισε, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να διαμορφωθεί μια αξιόπιστη μεταδευτεροβάθμια βαθμίδα με άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η συνένωση τμημάτων που σήμερα είναι άκρως εξειδικευμένα. Και θα το κάνουμε», επισήμανε.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα του χρόνου κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων στις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο εξετάζει προσεκτικά όλες τις πλευρές του ζητήματος και τις γνώμες που διατυπώνονται, με αποκλειστικό κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων και γι’ αυτό δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση.

Εκείνο που θα ληφθεί υπ’ όψη, όπως εξήγησε, είναι οι γνώμη των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Για τον λόγο αυτό, πρόσεθσε, το θέμα θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, όπου θα εκτεθούν οι λόγοι που συνηγορούν στην αλλαγή του χρόνου υποβολής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή